Belföld

„Go, go, menjetek” – elindulhattak a menekültek a Keletiből

Túl sokan voltak a vonaton, az osztrákok feltartóztatták a szerelvényeket Hegyeshalomnál, de mentesítő vonatot küldtek.

Hétfőn délelőtt már elengedték a rendőrök a Keleti pályaudvarról vonattal távozó menekülteketírja az Index. A peronon nemcsak magyar, hanem osztrák rendőrök is álltak, ők néhány embert nem engedtek felszállni a Bécs felé tartó Railjetre, de amikor odébb mentek, felszállhattak a vonatra. Néhányan jeggyel a kezükben odamentek a rendőrökhöz, egyikük azt mondta nekik: „Go, go, menjetek!”

Nem sokkal később zsúfolásig megtelt a Railjet, annyira, hogy az egyik kalauz azt mondta: nem indítják el a vonatot, amíg ennyien vannak rajta, mert az utazás így nem biztonságos, a tűzoltókészülékhez sem lehet hozzáférni. Végül elindult a vonat, a portál információi szerint elképzelhető, hogy Hegyeshalomnál szedik le a szerelvényről azokat, akik nem szírek.

 Fotó: Europress

Időközben az Index arról is beszámolt, hogy a Keleti pályaudvarról fekete zsákban elvittek egy holttestet, de még nem lehet tudni, egyáltalán menekültről van-e szó, a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást.

A HVG.hu azt írta: a Keletiből 11:20-kor indult Railjetnek a menetrend szerint 13.48-kor kellett volna Bécsbe érnie, de 15 óra után még Hegyeshalomnál vesztegelt. Az osztrák vasúttársaság ugyanis visszautasíthatja a vonat beléptetését, ha annyira tele van, hogy nem lehet átmenni rajta, vagy nem közelíthetőek meg a tűzoltókészülékek. A Vienna.at osztrák hírportál információi szerint az osztrák vasúttársaság azt kérte a magyar rendőröktől, hogy szállítsanak le néhány embert a szerelvényről. Az MTI szerint mintegy háromszáz menekült utazott a határon veszteglő szerelvényen, a hírügynökség feltételezése szerint a magyar rendőrség a papírok nélkül utazó embereket leszállítja és menekülttáborokban helyezi el.

Az Index 16 óra után arról számolt be, hogy az osztrák vasút mentesítő szerelvényt küldött a határhoz. A szintén Railjet típusú szerelvényre csak a menekültek szállhattak fel, nem tudni, hova viszik őket. A hatóságok egyébként nincsenek jelen nagy erőkkel, négy-hat rendőr és két kalauz van a helyszínen.

Az MTI a Reuters-re hivatkozva most azt írja, négy, menekülteket szállító vonat indult el Hegyeshalomról Bécs felé. A Reuters korábban azt jelentette, hogy az osztrák hatóságok csak azokat a bvevándorlókat engedik továbbutazni, akik nem folyamodtak menekültstátuszért Magyarországon. Azok a menekültek – akik továbbutazását engedélyezik – két hétig maradhatnak Ausztriában, ez idő kell eldönteniük, hogy kezdeményezik-e ott a menekültügyi eljárást. Mindezt osztrák forrásból nem erősítették meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik