Belföld

DK: Orbán Milosevics, Karadzsics és Seselj sorsára juthat

A párt a hágai bírósághoz fordul, ha az Országgyűlés elfogadja a hadsereg bevetéséről szóló törvényt.

A Demokratikus Koalíció (DK) a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja a hadsereg bevetéséről szóló törvényjavaslatot. Molnár Csaba azt mondta: a jogszabály-javaslattal “az Orbán-Vona-koalíció a hadsereget akarja bevetni a háború és terror elől menekülő külföldi családok ellen, akár tűzparancsot is adva a katonáknak”, ezzel Orbán Viktorék eljutottak a gátlástalan és embertelen menekültpolitika mélypontjára.

Az ügyvezető alelnök hangsúlyozta, ha a kormány valóban a hadsereget kívánja bevetni ártatlan emberek ellen, akkor Orbán Viktor emberiesség elleni bűntettet követ el, ezért a DK feljelentést tesz a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon. Olyan bűncselekményről van szó, amely soha nem évül el, amit a nemzetközi közösség üldöz, tehát olyanról “aminek kapcsán a felelősségre vonástól még Polt Péter legfőbb ügyész sem tudja megvédeni a főbűnöst, Orbán Viktort” – fogalmazott Molnár Csaba.

A DK-s politikus, idézve a hágai bíróság statútumát, kifejtette, ha civil embereket ölnek meg, vagy fegyverrel támadnak rájuk, bebörtönzik őket, illetve fizikai szabadságukat oly módon vonják meg, amely nemzetközi szerződésekbe ütközik, vagy a civilekkel szemben a katonaság testi vagy lelki egészség elleni súlyos sérelmet okozó cselekményt követ el, akkor ezzel kimerítik az emberiesség elleni büntettet. Nemzetközi példákat hozva Molnár azt mondta, a hágai bíróságon jelenleg is vizsgálati szakaszban van az ausztrál miniszterelnök ellen tett feljelentés az ottani menekülthelyzet miatt.

“Ha Orbán Viktor megteszi azt, amivel most fenyegetőzik”, és a civilek ellen fegyverrel támad, “akkor szégyenszemre Milosevics, Karadzsics és Seselj után egy magyar miniszterelnök is a vádlottak padján fog ülni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon.” A DK ügyvezető alelnöke szerint pártja elsősorban emberbarát, a menekültkérdésben nem a politikai elkötelezettség, hanem az erkölcsi, emberi kötelesség vezeti. Kérdésre Molnár Csaba közölte, ha Orbán Viktor valóban meg akarná oldani a menekülthelyzetet, akkor most kiengedte volna a szír menekülteket Németország felé, de a kormányfőnek érdeke, hogy fenntartsa a “menekültügyi hisztit”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik