Belföld

Birtokvédelmet kér a főváros a Jobbik miatt

Tarlós szerint nem elszállásolni, hanem egy helyen tartani akarják a menekülteket.

Birtokvédelmet kért a VIII. kerületi jegyzőtől a főváros, miután a Jobbik megszállta a Verseny utcában kialakítandó tranzitzóna területét.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, Pető György közölte: a tranzitzóna helyszínét azért választották, mert lakóterülettől viszonylag távol eső, de a Keleti pályaudvarhoz közeli állami területen biztosítaná a főváros azokat a szolgáltatásokat, melyekre a menekülteket segítő önkénteseknek szükségük van, a Keleti, Nyugati és Déli pályaudvarokat, valamint a Baross téri aluljárót pedig teljes egészében a városlakók általi használatnak adnák vissza.

Pető azt írja: hétfőn a terület kezelőjével megpróbálták felmérni a hely adottságait és az elvégzendő tennivalókat, de azt tapasztalták, hogy a bejárati kapu zárát illetéktelenek felnyitották, bementek a területre és sátrat állítottak fel. A kaput lelakatolták és közölték, hogy a terület kezelőjét nem akarják beengedni. Pető szerint a „magukat Jobbik Magyarországért Mozgalom Párt aktivistáinak mondó egyének” ezzel a jogbiztonságot súlyosan sértő cselekményt követtek el.

Az igazgató közölte: mivel jogtalansággal szemben újabb jogtalanságot, vagyis erőszakot nem állíthatnak, a terület kezelője a VIII. kerületi jegyzőhöz fordult birtokvédelemért, az eljárás folyamatban van. Pető szerint az elkövetők ezzel a cselekménnyel ártanak a fővárosiak érdekeinek, mert azt akadályozzák, hogy a főváros frekventált területeit megszabadítsák a menekültek jelenléte miatti terheléstől.

Tarlós István ugyancsak hétfőn délután közölte: a főváros célja az, hogy a lehetőségekhez képest egy helyen tartsanak minél több menekültet, azért is, hogy ne szóródjanak szét akadálytalanul a városban. Közleményében azt írta: visszautasítanak minden olyan olcsó politikai kísérletet, amely a városvezetést úgy próbálja beállítani, hogy nem tesz eleget a lakosság érdekeinek és jogszabályellenes demonstrációt tart. Tarlós hozzátette: nem elszállásolni, csak átmenetileg ellátni és a pályaudvar közelében együtt tartani akarják az embereket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik