Belföld

Szijjártó kiakadt a francia külügyminiszter szavain

Annyira, hogy hétfőre bekérették az ideiglenes budapesti francia ügyvivőt a külügyminisztériumba.

Megdöbbentőnek és elképesztőnek nevezte Laurent Fabius francia külügyminiszternek a magyar határzárat bíráló nyilatkozatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fabius egy vasárnapi interjúban botrányosnak nevezte „egyes kelet-európai országok viselkedését” a menekültválsággal kapcsolatban és azt mondta: olyan drótkerítést még állatoknak sem csinálnak, mint amilyet Magyarország a Szerbiával közös határszakaszán felhúzott. Azt mondta, hogy a falat „természetesen fel kell számolni”, az EU-nak pedig komoly és szigorú tárgyalásokat kell folytatnia Magyarország vezetőivel.

Szijjártó szerint „egyesek még mindig nem képesek megérteni, hogy Magyarországra milyen elképesztő és drámai nyomás hárul”. Szerinte az év végére drámai helyzet alakulna ki Magyarországon, ha a kormány nem tesz semmi érdemit, mert a statisztikák azt mutatják, hogy október után még ugyanannyi menekült szokott érkezni az országba, mint addig. Szijjártó azt mondta: szerinte az a jó európai, aki az európai szabályokat betartja és ezek közül a legfontosabbak közé tartoznak a schengeni szabályok, melyek világosan rögzítik, hogy minden uniós tagállamnak meg kell védeni az unió külső határait.

Szijjártó szerint „egymás megdöbbentő és alaptalan minősítése helyett inkább arra kellene koncentrálni, hogy Európa szempontjából közös megoldást kínáljunk”. Kijelentette, hogy a magyar diplomácia nem hagyhatja szó nélkül ezt a nyilatkozatot, ezért hétfőre bekéretik az ideiglenes francia ügyvivőt a külügyminisztériumba és hivatalosan tájékoztatják a magyar kormány álláspontjáról. Szijjártó Péter arra is készül, hogy személyesen is beszél francia kollégájával az ügyről az uniós külügyminiszterek jövő hét végi luxembourgi tanácskozásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik