Belföld

Ahmed arra várt a Keletinél, hogy találjon egy embercsempészt

A Szíriától Magyarországig tartó úton sokszor úgy érezték, a halálból a halálba tartanak. Bármi jobb, mint a pályaudvar előtt várakozni – indokolta, hogy miért vállalják a kockázatos továbbutazást.

Százakkal együtt várakozik az egyik budapesti pályaudvaron a szíriai Ahmed és felesége – arra várnak, hogy találnak valakit, aki elviszi őket Németországba, kimerítő és veszélyes útjuk végcéljához. Így indul a Reuters riportja a magyarországi menekülthelyzetről.

A 27 éves Ahmed tanár volt Szíriában, a háború elől menekült. Jött gyalog, gumicsónakon, vonattal és voltak az útnak olyan pillanatai, amikor azt kívánta, bárcsak el se indult volna. Úgy érezte, a halálból menekülnek a halálba a tengeren, erdőkön keresztül, miközben az életük maffiózókon és embercsempészeken múlt. Pénteken érkeztek Budapestre, miután a határon lévő pengedrót alatt átbújva beléptek Magyarországra.

Ahmed úgy véli, az utolsó esélye, hogy talál valakit, aki kicsempészi Németországba. „Ha találok egy embercsempészt, elmegyünk vele. Még mindig jobb, mint itt ülni egy helyben” – mondta. Hozzátette, hogy barátai, akik már Németországban vannak, átküldenek neki néhány telefonszámot. Ezért is nélkülözhetetlen számukra a telefon, interneten osztják meg a tapasztalatokat és segítik egymást. Magyarországon idén már 800 embert tartóztattak le embercsempészés miatt – fűzi hozzá a riport.

Ahmed és felesége gyalog jutottak el Szíriából Törökországba, ahol gumicsónakkal vitték át 40-50 másik emberrel őket Görögországba. 1200 eurót kellett kifizetni a kétórás útért – bár a tenger szerencsére nyugodt volt, így is nagyon félelmetes volt. Macedóniába már azután érkeztek, hogy a rendfenntartók és a menekültek közt összetűzések alakultak ki, mire odaértek, már nyugodt volt a helyzet, az ENSZ segítői várták őket. Vonattal mentek tovább Szerbiába, azt mondták: voltak konfliktusok a rendőrökkel, nem verték meg őket, de alpári módon beszéltek velük.

Az első táborban, ahol Magyarországon elhelyezték őket, hatalmas volt a zsúfoltság, sokaknak egy pokróc sem jutott, amin aludhattak volna. Azután átvitték őket egy másik helyre, ahol levették az ujjlenyomatukat. Ettől sok menekült tart, mert ettől kezdve ha más EU-tagállamban fogják el őket, visszatoloncolhatják Magyarországra. Egy rendőr azt mondta Ahmednek: ha nem akar ujjlenyomatot adni, nem baj, fél évre börtönbe csukják, választhat. A procedúra után viszont mehet Isten hírével.

A menekültek túlnyomó többsége nem várja meg, amíg elbírálják Magyarországon a menedékkérelmüket, továbbmennek gazdagabb, nyugat-európai országokba. Szombat éjszakára Ahmednek és feleségének már nyoma sem volt a Keleti-pályaudvarnál – egy másik család azt mondta, már továbbindultak.

A hétvégén több alkalommal is tüntettek a menekültek Budapesten azt követelve, hogy engedjék őket tovább a hatóságok vonattal Németországba. A magyar belügyminisztérium közölte: az uniós szabályozás miatt erre nincs mód.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik