Belföld

Könnyező szemek, orrfolyás és ötmilliós bírság

A rengeteg csapadék után sem javult a pollenhelyzet, de kevesebb és kisebb a szennyezett terület.

Az elmúlt évekhez képest csökkent a parlagfűvel szennyezett területek nagysága. Észrevehetően javult a földhasználók hozzáállása, a rendőrségi helikopter észlelése után sok gazdálkodó azonnal elvégzi a parlagfű-mentesítést – tudatta a Földművelésügyi Minisztérium. Idén eddig hat megyében végeztek rendőrségi helikopterek segítségével parlagfüves területeken felderítést a hatóságok. 

A parlagfű már jelentős mennyiségű pollent termel, bár a növény fejlettsége nagyon heterogén, az élőhelytől és a kelési időtől függően 80-170 centis. Az idén jelentősen kevesebb az országban a parlagfűvel fertőzött területek száma és a fertőzött felület is kisebb, mint az elmúlt években. Leginkább a műveletlen területeken, illetve a táblaszéleken és a tarlóterületeken található parlagfű, kultúrnövénnyel borított területeken kevésbé jellemző a jelenléte.

A földhivatalok a külterületeken eddig több mint 1,5 millió hektáron végeztek helyszíni ellenőrzést. 609 esetben, összesen 971 hektár nagyságú parlagfűvel fertőzött területet találtak,és eddig 380 esetben, 364 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést. A növényvédelmi bírságot és a közérdekű védekezés költségeit folyamatosan számlázzák ki az érintetteknek. Eddig 95 esetben, 116 hektár nagyságú parlagfűvel szennyezett terület miatt szabtak ki növényvédelmi bírságot, több mint hárommillió forint összegben.

A Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül 217 db bejelentés érkezett a hatósághoz, ebből 64 külterületre, 153 belterületre vonatkozott.

A parlagfű terjedésének megakadályozását törvény is szabályozza. A szaktárca felhívta a földtulajdonosok figyelmét, hogy a törvény szerint a földhasználó köteles június 30-áig a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenntartani. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztásáért kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet.

A parlagfüves területek ellenőrzése földi bejárással és helikopteres felderítéssel történik. Idén újdonság, hogy a hatóság a területek parlagfű fertőzöttségét az Országos Rendőr-főkapitányság Légirendészeti Parancsnokság helikoptereiről végzi, mely felderítés előnye, hogy a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek.

Betehet a kánikula az allergiásoknak 

Nem változott jelentősen a parlagfű pollenkoncentrációja a levegőben a múlt heti hűvösebb, csapadékos időjárás után, továbbra is elsőfokú riasztás van érvényben. A következő napokban azonban – a melegebb, szárazabb idő miatt – emelkedhet a parlagfű pollenkoncentrációja.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint az elsőfokú riasztási szintnél a parlagfűre érzékenyek tünetei állandósulhatnak, erősödhetnek, így előfordulhat tüsszögés, orrfolyás, enyhe fejfájás, könnyező szemek, torokviszketés, torokköszörülés, a szem fáradékonysága, általános fáradtságérzet.

Az Országos Közegészségügyi Központ mérései szerint továbbra is a Dunántúlon intenzívebb a parlagfű virágzása. A legmagasabb pollenkoncentrációt a székesfehérvári, a kaposvári, a szekszárdi, a pécsi, továbbá a Duna–Tisza közi, a kecskeméti mérőállomás térségében észlelték, ezeken a helyeken 50-99 pollenszemet mértek légköbméterenként. Ezen kívül még a Balatontól északra és a Nyírségben mértek magasabb értékeket. Budapesten, valamint a fővárostól északra, a Börzsöny és a Cserhát térségében viszont kifejezetten alacsony volt a levegőben a parlagfű pollenkoncentrációja.

A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR) hét különböző színnel jelöli a parlagfű átlagos pollenkoncentrációját, ehhez tartoznak a figyelmeztetési, illetve a riasztási fokozatok. A jelenleg zöld színnel jelölt területeken a levegőben légköbméterenként 1–9 pollenszemet észleltek, amely még nem okoz tüneteket. A citromsárga szín közepes koncentrációt és 10–29 pollenszemet jelöl, ez már enyhe tüneteket okozhat, és figyelmeztető jelzés tartozik hozzá. A harminc szemcsét meghaladó koncentráció állandó tüneteket képes okozni, így efelett már I–III. szintű a riasztás.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik