Belföld

“A halál szörnyű bűzét éreztük” – magyar rendszámú autóban találták meg a menekültek holttesteit

Lázár János elmondta: a rendszámot román állampolgár váltotta ki. A kancelláriaminiszter szerint szervezett embercsempész-akciók támadásának van kitéve a magyar határ.

Sajtótájékoztatót tartott a menekülthelyzetről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azután, hogy Ausztriában nagyszámú halottat találtak egy zárt teherautóban. Az osztrák rendőrség közlése szerint menekültek holttesteiről van szó, az eddigi információk szerint megfulladtak a jármű rakodóterében. A teherautót sofőrje Neusiedl am See és Parndorf között, az A4 autópálya leállósávjában hagyta.

A Bécsben tartózkodó Angela Merkel német kancellár azt mondta: “Mindenkit megrázott az osztrák autópályán történt, akár ötven menekült halálát is követelő katasztrófa híre.”

Eközben a Twitteren közölt egy felhasználó fotót a teherautóról, melyben a holttesteket megtalálták. “A halál szörnyű bűzét éreztük, ahogy elhaladtunk mellette” – írta Lindsey Hilsum.

A szlovák rendőrség közölte: kész segítséget nyújtani Ausztriának a tragédia felderítésében. A magyar rendszámú teherautón az észak-szlovákiai Hyza húsüzem logója szerepel. Az üzem a csehországi Agrofert-csoporthoz tartozik, melynek szóvivője közölte: nem valószínű, hogy a megtalált teherautó most is a cég tulajdonában lenne. „A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak” – közölte Karel Hanzelka. Szerinte olyan kocsiról lehet szó, amelyet korábban eladtak, de az új tulajdonosa nem ragasztotta le a régi reklámokat. 

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is arról beszélt, hogy a teherautó magyar rendszámú volt. A kormány nevében együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, “legyenek bárhol a világban”. Később hozzátette: a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a teherautót valószínűleg szlovák cégtől vásárolták – ezek a tények szervezett embercsempészet gyanúját vetik fel.

A miniszter a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy “kifejezetten sérelmezi” Magyarország, hogy az Európai Unió “semmiféle segítséget nem nyújt” Magyarországnak a schengeni határ védelméhez. A magyar kormány soron kívül tájékoztatja az Európai Bizottságot és a német kormányt a magyar-szerb határon kialakult helyzetről – közölte Lázár.

Arra a felvetésre, hogy Németország minden Szíriából érkező menekültet befogad, Lázár János azt mondta: a magyar kormány konzultált a német igazságügyi- és belügyminisztériummal. A német fél – a miniszter szerint – arról tájékoztatott, hogy nincs szó arról, hogy ne tartanák be a dublini rendeletet, a szír állampolgárok menekültkérelmét is el fogják bírálni, csak időben eltolva. Ezért Magyarország továbbra is alkalmaz minden jogszabályt, amit a dublini egyezmény ránk ró. Hozzátette: a Magyarország területére belépő, magukat szírnek vallók száma a 145 ezer menekült közül nagyjából 45 ezer fő.

.

A kancelláriaminiszter szerint a legfontosabb kérdés nem a menekültkérdés, hanem a határvédelem kérdése. Arra is kitért, hogy a kormány ezen a héten megbíz egy nemzetközi ügynökséget, hogy a menekültek származási országában és a tranzitországokban tájékoztassa az embereket arról, hogy Magyarország a déli határait lezárta, az illegális belépést és a határzár megrongálását bűncselekménynek tekinti.

Lázár arról is beszélt, hogy a menekültek nagy része megtagadja az együttműködést a regisztrációra, ujjlenyomatvételre, egészségügyi szűrővizsgálatra vonatkozóan, bár ez akut járványveszélyt nem, de bizonyos betegségek felbukkanását okozza. A magyar hatóságokra egyre nagyobb a nyomás, a következő napokban 6-8 ezer ember érkezik több hullámban a szerb hatóságok előrejelzése szerint – mondta a miniszter.

A kancelláriaminiszter szerint Magyarország népvándorlási krízishelyzetben van, a határ szervezett embercsempész-akciók általi támadásnak van kitéve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik