Belföld

Az ellenzék szerint az államtitkár lemondása nem segít az egészségügyön

Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára.

Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva távozik. Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére vonatkozóan – írt délelőtt a minisztérium.

Nem oldja meg a siralmas helyzetet

Az MSZP szerint a Fidesz-KDNP “brókerkormány” egészségpolitikája megbukott, épp itt az ideje, hogy változtassanak a mostanra kialakult gyalázatos helyzeten. Közleményükben, amelyben Zombor Gábor lemondására reagáltak, azt írták: miközben a fideszes politikusok rohamosan gazdagodnak, a kórházak egyre lepusztultabbak, a siralmasan keveset kereső orvosok és nővérek kivándorolnak, az évekig húzódó várólisták több ezer beteg életét teszik kockára, nincs kötszer, egyes műtőkben horgászdamillal varrják össze a sebeket, és még bizonyos gyógyszereket is a hozzátartozóknak kell a kórházakba bevinniük.

Ezt a siralmas helyzetet Zombor Gábor távozása nem oldja meg. A brókerkormánynak nem stadionokra és saját luxusvilláikra kellene költenie a milliárdokat, hanem a magyar emberek gyógyítására, a magyar egészségügy rendbetételére – olvasható az MSZP közleményében.

A Jobbik nem hisz az indoklásban

A Jobbik nem hisz abban, hogy Zombor Gábort személyes és családi okok vezérelték lemondásában akkor, amikor mindenki a kormányátalakításról beszél – reagált az ellenzéki párt az egészségügyi államtitkár távozására.

A Jobbik szerint az, hogy Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a felmentését kérte Orbán Viktortól, arra bizonyíték, hogy a Fidesz ismét kudarcot vallott az egészségügyben, melyet a lemondás is csak megerősít. A Fidesz az elmúlt 5 évben, miközben minden felhatalmazása meg volt az egészségügy rendbetételéhez és fejlesztéséhez, hibát-hibára halmozott, és nem talált megoldást olyan fontos problémákra, mint a kórházi adósságok újrahalmozódása, a hálapénz kérdése, vagy az egészségügyi életpályamodell bevezetése – közölték. A Jobbik továbbra is követeli – ahogyan azt mindvégig, évek óta tette, hogy önálló minisztériumot hozzanak létre az egészségügynek. Javasolják, hogy ne az elmúlt Orbán-kormányok bukott egészségpolitikusait, vagy a multinacionális cégek érdekkijáró, lobbista embereit ültessék vezető pozícióba, hanem a terület megújításáért dolgozni kész, felelősségteljes szakembereket keressenek az embert próbáló munkára.

LMP fura egybeesés

Az LMP szerint Zombor Gábor lemondása, egy nappal a kormányzati konferencia után annak beismerése, hogy a következő évekre sincs meg az akarat az Orbán-kormányban, hogy kezelje az egészségügy katasztrófáját. Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki közleményében rámutatott: a valódi cselekvésre csak a szakmai szervezetek és az állampolgárok tiltakozása bírhatja rá a Fideszt. Hozzátette: az államtitkár távozása az eddigi kudarcok beismerése, de önmagában lényegtelen, ha a kormány a jövőben sem szán sokkal több pénzt az ágazat megmentésére, ha továbbra sem rendezi valóban az intézmények adósságait. Erkölcsi kötelességnek nevezet, hogy megakadályozzák további emberéletek elvesztését az egészségügy leromlása miatt.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyarországi Munkavállalók és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) is sajnálatát fejezte ki a lemondás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik