Belföld

A Fidesz-szavazók még a jobbikosoknál is keményebbek menekültkérdésben

határzár, kerítés (Array)
határzár, kerítés (Array)

A fidesz még mindig biztosan vezet a Jobbik és az MSZP előtt, de az ország kétharmada szerint rossz irányba tart az ország – derül ki a Republikon Intézet közvélemény-kutatásából. 

A magyarok kétharmada nem engedné be a menekülteket az országba, míg ötödük szerint éppen ez lenne Magyarország kötelessége – derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, mely 2000 fős mintán készült a júniusban-júliusban.

A baloldali-ellenzéki pártok szavazóinak mintegy harmada befogadópárti, ami tehát az országosnál jóval magasabb arány, ám azt jelenti, hogy köztük is az elutasítás a többségi álláspont. A kormánypárti szavazók között látjuk a legerősebb ellenszenvet: a Fidesz-szavazók még a Jobbiknál is nagyobb arányban utasítják el a befogadás gondolatát

A Jobbik nem sokat nyert a Fidesz leszakadásából

A Fidesz még mindig a legerősebb párt, noha a 2014-es szavazóinak harmada elfordult tőle. A baloldali, liberális pártok összesített támogatottsága egyértelműen meghaladja a Jobbikét, mely csak kismértékben tudott profitálni a Fidesztől leszakadt szavazókból.

A Fidesz-KDNP-t az összes választó 25 százaléka, a Jobbikot 15 százaléka támogatja. A teljes népesség 13 százaléka MSZP-szavazó, míg 5 százalékuk a Demokratikus Koalíciót választaná. Az LMP tábora jelenleg 3 százalékos, az Együtté pedig 1,5. A Magyar Liberális Párt és a Párbeszéd Magyarországért Párt támogatottsága egy százalék alatti. A megkérdezettek 34 százaléka jelenleg bizonytalan.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 38 százalékon áll, míg ebben a körben a Jobbik 25, az MSZP 21 százalékot kapna. A választók 8 százaléka szavazna a DK-ra, míg az LMP tábora 4, az Együtté pedig 2 százalékos. A Liberálisok és a PM ebben a kategóriában is egy százalék alatt áll.

Egyértelmű többségben vannak azok, akik szerint rossz irányba tart az ország: a megkérdezettek kétharmada vélte így. Ez ugyanakkor önmagában nem jelenti, hogy a Fidesz számára reménytelen lenne a helyzet: egyrészt ez az arány volt már rosszabb is a 2010-14 közötti időszakban, ráadásul az elégedetlen egy része politikailag inaktív marad, nem válik aktív kormányellenes szavazóvá. Az emberek fele azt szeretné, ha a következő választás után nem a Fidesz folytatná a kormányzást.

Nincs átjárás a táborok közt

A Republikon elemzéséből kiderül, hogy a Fidesz jelenleg gyengébben áll, mint 2013 tavaszán, az összeomlást azonban úgy tűnik, elkerülte. A Jobbik jelentősen erősebb, mint 2013-ban volt, második helyét ugyanakkor a baloldal megosztottságának köszönheti. Nincs átjárás jobb és baloldal között – a másodlagos pártpreferenciák azt mutatják, hogy nincs átszavazási hajlandóság a két politikai oldal között.

Az MSZP továbbra is az idősek körében a legnépszerűbb, míg a Jobbik legerősebb terepe a legfiatalabb korosztály – ebben a két korcsoportban a két ellenzéki párt egyaránt befogta a Fideszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik