Belföld

Se előrehozott választás, se halálbüntetés, se illegális határátlépés

Megtagadta ezen népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság.

A bizottság egyhangú döntéssel megtagadta annak a népszavazási kérdésnek a hitelesítését, amelyet egy magánember nyújtott be, és szó szerint úgy szólt: “Akar-e Ön 2015-ben Előrehozott Parlamenti Választást.” Patyi András elnök a vitában emlékeztetett: előrehozott választást csak akkor lehetne tartani, ha az Országgyűlés feloszlatná magát vagy az államfő oszlatná fel. A köztársasági elnök hatáskörébe tartozó kérdésben – feloszlatás, előrehozott választás kitűzése – nem tartható népszavazás, erről több alkotmánybírósági döntés is van – emlékeztetett. Az NVB elutasító határozatában hivatkozott arra is, hogy a megfogalmazott kérdésben nyelvtani hiba van, és a törvényi határidők miatt semmiképpen sem tartható meg idén egy előrehozott választás.

A bizottság ugyancsak egyhangú döntéssel megtagadta a hitelesítését annak a kérdésnek, amely úgy szólt: “Akarja-e, hogy Magyarország Kormánya Magyarország biztonsága és a magyar állampolgárok Alaptörvényben biztosított jogainak védelme érdekében minden eszközzel akadályozza meg az illegális határátlépők Hazánkba áramlását, az eddig illegálisan beáramlókat pedig azonnal toloncolja vissza abba az országba, ahonnan Magyarország területére léptek.”

Patyi András jelezte: amikor egy kérdés hitelesítéséről döntenek, nem arról határoznak, hogy egy kérdés fontos-e vagy sem, hanem, hogy a benyújtott ív megfelel-e az országos népszavazási kezdeményezés feltételeinek. A benyújtott kérdés nem felelt meg az előírásoknak, mert a kérdés címzettje a kormány, de népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani. Az országba érkező menekültekkel való bánásmódot, így a visszaküldés szabályait is nemzetközi jogszabályok érintik, így e kérdésben az alaptörvény rendelkezése nyomán nem lehet népszavazást tartani.
   
Az NVB megtagadta a hitelesítését annak a kérdésnek is, amely úgy szólt: “Egyetért Ön azzal, hogy kétszázezer választópolgár kezdeményezése esetén az Országgyűlés alkosson olyan törvényt, hogy a halálbüntetés visszaállítására irányuló kérdésben véleménynyilvánító népszavazás kiírásra kerülhessen?”.
   
A testület tagjai egyetértettek abban, hogy a kérdés olyan népszavazás kezdeményezéséről szólt, amely egy újabb népszavazást eredményezne. Patyi András azt mondta, a népszavazást kétszázezer választó kezdeményezésére rendeli el az Országgyűlés, nem egy másik népszavazás eredményeként. Utalt arra is, hogy a kezdeményezés egy eredményes népszavazás esetén érintené az alaptörvényt és a nemzetközi szerződésekbe is ütközne, ezért nem tartható benne országos ügydöntő népszavazás. A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik