Belföld

Német államfő: Ennél már sokkal nagyobb menekülthullámot is kibírtunk

Joachim Gauck szerint Németország erős, kibírja a menekülthullámot. Azokra büszke, akik segítik a menekülteket.

Németország a jelenleginél sokkal nagyobb menekülthullámokkal is megküzdött már, és az újabb menekültválsággal is meg tud birkózni, mondta a német államfő szerdán Berlinben.

Joachim Gauck egy menedékkérőket befogadó berlini állomáson azt mondta, hogy Németország elutasítja a szélsőjobboldali gyűlölködőket, a gyújtogatókat és az idegenellenes uszítókat.

“Ti nem képviseltek minket, és nem fogjuk eltűrni, hogy törvényszegők lépjenek fel nyitott és segítőkész országunk nevében” – mondta a szövetségi elnök.

Joachim Gauck méltatta a menedékkérők ellátását társadalmi munkában segítő emberek munkáját. Az önkéntesek “meg akarják mutatni, hogy van egy fényes Németország, amely túlragyogja a sötét Németországot”, amelynek képe a menedékkérők szállásai elleni támadások és az idegenellenes megnyilvánulások nyomán bontakozik ki.

A német államfő szerint a “politikai és gazdasági értelemben markos, széles vállú” Németország megbirkózik a menekültválság kihívásaival.

Az országnak “nehéz időkben, lerombolva, koldusszegényen jóval nagyobb menekülthullámokat kellett elviselnie”, mégsem vallott kudarcot – mondta Gauck.

Hasonlóan beszélt Norbert Lammert, a törvényhozás alsóházának (Bundestag) elnöke is, aki egy szerdai rádióinterjúban azt mondta, hogy Németország be tud fogadni évente 800 ezer menedékkérőt.

“Amennyiben közös humanitárius kötelezettségként fogjuk fel a feladatot, kétség sem fér hozzá, hogy közösen megbirkózunk vele” – mondta Lammert a Bayern 2 bajor közszolgálati rádiónak.

Angela Merkel szerdán felkeresi a szászországi Heidenauban működő menekültszállást, amelynél a múlt héten zavargások voltak. A kancellár első alkalommal jár menedékkérőket ellátó intézményben, a látogatással azt kívánja kifejezni, hogy elítéli az idegenellenességet és a rasszizmust.

Merkelt számos bírálat érte, amiért nem szólalt meg korábban a zavargások ügyében és még egyetlen befogadóállomáson sem járt.

A kancellár hétfőn ítélte el a történteket, hangsúlyozta, hogy “visszataszító a szélsőjobboldaliak és neonácik” gyűlölködése, és “szégyenletes, ahogy polgárok, még gyerekes családok is” nyíltan támogatják őket.

Heidenauban egy üresen álló barkácsáruházban 600 menedékkérőnek alakítanak ki szállást. Az első csoportot csak rendőri biztosítás mellett tudták elhelyezni péntek éjjel, mert a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) felhívására összegyűlt tüntetők több száz fős csoportja a demonstráció után barikádot emelt az épülethez vezető úton, és rárontott a rendőrökre. A zavargások szombat éjjel is folytatódtak, és vasárnap éjjel is előfordult dulakodás menekültellenes tüntetők és ellentüntetők között. Az összecsapásokban több mint 30 rendőr megsebesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik