Belföld

Balog: a menekültek ugyanolyan teremtmények, mint mi

A miniszter szerint a magyar kormány már régóta kongatta a vészharangot az EU-ban, de nem jött válasz, ezért feltűnést keltő intézkedésekkel próbálnak válaszreakciót kicsikarni Brüsszeltől.

Az emberierőforrás-miniszter szerint Magyarország hiába kongatta a vészharangot Brüsszelben, egyoldalú intézkedésekre kényszerült. Balog Zoltán a német közszolgálati Deutschlandfunk rádiónak adott interjút a menekülthelyzetről.

A tárcavezető szerint a kormány már hónapokkal ezelőtt jelezte, hogy az EU-ba igyekvő menekültek áramlása a Földközi-tengerről a Balkán-félszigetre tevődik át és Magyarországon keresztülhalad, de nem érkezett válasz. A kormány válaszintézkedései ezért feltűnést keltenek, így a döntéshozókat remélhetőleg gyorsabb reakcióra ösztönzik – tette hozzá.

Balog szerint Magyarország azzal szembesül, hogy százezres nagyságrendben akarják az emberek átlépni a határát, és az országnak nincs lehetősége arra, hogy eldöntse, kit és hogyan tud befogadni. Kényszerből egy hangsúlyozottan átmeneti határzárat kellett felépíteni – mondta Balog, aki ezt azzal indokolta, hogy „legalább lássuk, hogy kik jönnek és mit akarnak”.

A miniszter kifejtette, hogy a menekültek útja uniós tagországokon és tagjelölt államokon keresztül vezet a magyar határhoz, de a menekülteket sehol nem regisztrálták, csak átengedték őket. „Ezek az országok nem teljesítették kötelezettségüket, Magyarország az első, amely erre hajlandó” – mondta, hozzátéve, hogy ez Németország és Ausztria érdekét is szolgálja, mert a Magyarországra belépők 95 százaléka oda akar továbbmenni.

Balog közölte: a felebaráti szeretet parancsa a bajban lévők megsegítését írja elő, ez individuális kötelesség, de az állampolgárok egyben elvárják az államtól, hogy gondoskodjon a határok védelméről, ezt a két ügyet pedig össze kell egyeztetni. Hozzátette: egyes politikusok nem tudják pontosan megkülönböztetni a két szempontot, de nem szabad megvetést és idegengyűlöletet szítani, hanem világossá kell tenni, hogy a menekültek ugyanolyan teremtmények, mint mi.

Az ugyanakkor civilizációs kihívás, hogy „gyakorlatilag egy népvándorlás indul”, amivel szembe kell nézni és fel kell tenni a kérdést, hogy akarja-e ezt Európa, és ha igen, akkor milyen módon, milyen következményekkel jár mindez az együttélésünkre nézve – fejezte be mondandóját a miniszter.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik