Belföld

Az országos főkapitány szerint elég rendőr van a határon

Papp Károly azt mondta: kitűnően járt el a menekültek ellen könnygázt bevető rendőr.

Jelenleg elegendő rendőr van Csongrád és Bács-Kiskun megyében, de ha változik a helyzet, más megyékből és a Készenléti Rendőrség állományából is küldhetnek erőket – mondta az országos rendőrfőkapitány az M1 szerda esti műsorában. Papp Károly közlése szerint óránként értékelik a helyzetet, rendszeresen váltják az állományt, mindig friss erőket küldenek a határhoz.

A rendőrfőkapitány elmondta: szerdán a röszkei gyűjtőponton passzív ellenállásba kezdtek a menekültek, ekkor az egyik rendőr saját elhatározásából úgy döntött, hogy könnygázt használ ellenük. Szerinte „kitűnően járt el” a rendőr, a parancsnoki kivizsgálás során a vezetők törvényesnek, szakszerűnek, arányosnak és szükségesnek ítélték meg az intézkedést. „Ez járult hozzá ahhoz, hogy ott rövid időn belül sikerült rendet tenni” – tette hozzá Papp.

Miközben az országos rendőrfőkapitány szerint elegendő létszámban vannak jelen a rendőrök, az MTI arról is hírt adott, hogy kétszáz menekült Röszke mellett szétszéledt, miközben egy gyűjtőponton várakoztak. A környéken kukorica- és napraforgóföldek vannak, ahol el tudnak bújni. Korábban írtuk: helyszíni beszámolók szerint a hatóságok nem igazán tudnak mit kezdeni a menekültek megnövekedett létszámával, ami miatt a konfliktusok is gyakoribbak lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik