Belföld

Orosházán már kérdeznie sem szabad az ellenzéknek

A rendkívüli képviselő-testületi üléseken az ellenzéki képviselők nem tehetnek fel kérdést a fideszes vezetésű önkormányzatnál.

A korábbi ciklusokban is előfordult, hogy rendkívüli ülést kellett összehívni Orosházán, de sokkal ritkábban. Idén ez már hétszer megtörtént, a hat rendes ülés mellett, írja a Népszabadság, valamennyit Dávid Zoltán polgármester hívta össze. A szervezeti és működési szabályzat (szmsz) szerint csak az adott napirendhez kapcsolódó kérdést lehet feltenni, nincs lehetőség napirend előtti felszólalásra, kérdések, interpellációk feltételére.

Ezzel pedig tovább korlátozzák az ellenzék amúgy is szűkös jogköreit. Július közepére például arra hívtak össze rendkívüli ülést, hogy együttműködési megállapodást kössenek a Projektfelügyelet Kft.-vel, illetve módosítsák az szmsz-t. Az ülésen kiderült, hogy a Projektfelügyelet Kft.-vel – amely segíteni fogja az uniós beruházásokat – pályáztatás nélkül kötnek újabb szerződést, miközben a cég képviselője nem tudott korábbi jelentős árbevételt vagy referenciaként szolgáló partnereket bemutatni.

Az alpolgármester elmondta akkor, az új uniós pályázati ciklusban a megyei önkormányzatok és a Miniszterelnöki Hivatal tölt be kulcsszerepet a döntésekben. Füvesi Sándor (MSZP) képviselő már az elején jelezte az ülésnek, lenne kérdése, kérte, hogy vegyék fel, de az aljegyző szerint az szmsz erre nem ad lehetőséget. Füvesi ekkor idézte az önkormányzatokról szóló törvényt, amely a képviselők alapjogává teszi, hogy kérdéseket tegyenek fel a városvezetőknek, és nem tesz különbséget rendes és rendkívüli ülés között.

Szerinte a szervezeti és működési szabályzat nem írhatja felül a törvényt, ezért az szmsz-t kellene megváltoztatni. Mivel az szmsz változtatása is a rendkívüli ülés napirendjén szerepelt, a szocialista képviselő tett is javaslatot egy megengedő szövegváltozatra, ám azt a fideszes többség azonnal leszavazta. Augusztus 6-án újból rendkívüli közgyűlést hívtak össze, ahol újra nem lehetett kérdést feltenni.

A jegyző ki is oktatta az ellenzéki képviselőt, hogy az önkormányzati törvény egy kerettörvény, a részletszabályokat az szmsz-ben kell megalkotni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik