Belföld

Egymilliárd forint jut a budai szuperkórház előkészítésére

Egyelőre azon vacillálnak, hová kerüljön az intézmény, még Újpest is felmerült. A budai szuperkórház helyszínéül.

Még ebben az évben döntenie kellene a kormánynak az új budai „szuperkórház” helyszínéről, a jövő évi büdzsében már el van különítve egymilliárd forint a tervezésre és az előkészítésre – írja az Index. A portál emlékeztet: míg Pesten több modern, jól felszerelt, milliárdokért fejlesztett kórház működik 24 órás sürgősségi központokkal, Budán ilyen nincs, pedig a főváros lakosságának 40 százaléka Budán él. Amióta a kormány bejelentette a kórházépítési szándékot, heves lobbizás kezdődött a kerületek közt, hogy hová kerüljön az intézmény.

Bár felmerült a teljesen elavult Szent János-kórház modernizálása is, úgy tudni, hogy az egészségügyi államtitkárság teljesen új létesítmény építésében gondolkodik. Ugyanakkor felmerült olyan elképzelés is, mely szerint az új kórházban a János-kórház orvosai és személyzete folytatná a munkát. Különösen fontos viszont, hogy az új kórháznak mindenképp könnyen elérhetőnek kell lennie, az M7-es vagy M1-es autópályáról is gyorsan oda kell érnie a mentőnek és az is fontos, hogy a vizsgálatokra behívott betegek tömegközlekedéssel könnyen oda tudjanak jutni. Ebből a szempontból sem az egykori OPNI, sem a János kórház nincs jó helyen.

Az egyik legérdekesebb elképzelés az volt, hogy az új budai kórház Újpesten épüljön fel – ezt Wintermantel Zsolt kerületi polgármester vetette fel, egy üres területet ajánlva a Megyeri híd lábánál. Az Index forrása szerint viszont ez sem lesz járható út. A tervezés és beruházás elkezdése még másfél évet várathat magára – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik