Belföld

Úgy csalnak az építőiparban, hogy már felderíteni sem lehet

epitoipar(210x140).jpg (Array)
epitoipar(210x140).jpg (Array)

Rengeteg pénz tűnik el. Adót nem fizetnek, munkavállalókat nem jelentenek be.

Több százmilliárd forint tűnik el az építőiparban a feketekereskedelem miatt: a dolgozókat nem jelentik be, és a magas áfakulcs miatt a számlázás is gyakran elmarad, írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

A lapnak Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke azt mondta, a feketemunka régi problémája a szektornak, emellett három különböző eljárás jellemző az építőipari termékekkel való trükközésekre. Vannak olyan termékek, amelyek után soha nem adóznak, ilyenek a homok-, a sóder-, a cement- vagy éppen a betonszállítmányok, más esetekben a különböző importtermékeket Magyarországon egyszerűen nem is regisztrálnak, így azok “láthatatlanok” maradnak a statisztikák és az adóbefizetések szempontjából. A harmadik eset a klasszikus fiktív utaztatásé. Csak papíron utaztatják az adott terméket, majd egy, legfeljebb két hónapig az adott cég nevére számláznak, de mire a külföldi adóhatóság kapcsolna, a vállalat eltűnik.

Vidor Győző a napilapnak azt mondta, a nagyobb, a költségvetésnek is jelentős bevételkiesést jelentő csalások felderítése annyira bonyolult, sok pénzt felemésztő munka, hogy inkább a megelőzésre kellene nagyobb figyelmet fordítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik