Belföld

Szerda estére állítólag helyreállt az áramszolgáltatás Budapesten

elmu(210x140).jpg (Array)
elmu(210x140).jpg (Array)

Ezt a katasztrófavédelem mondta, több olvasónk meg mást mond. Az ELMŰ dolgozóit viszont megdicsérték.

Újra van áram mindenütt a fővárosban – közölte a katasztrófavédelem. A szakemberek minden budapesti fogyasztónál helyreállították a hétfő esti vihar okozta részleges vagy teljes áramkimaradást, ami mintegy 46 ezer fogyasztót érintett.

Ehhez képest szerdán este háromnegyed 9-kor egy olvasónk azzal hívott fel bennünket, hogy a VII. kerületi Kertész utcában még mindig sötétben vannak, hétfő este óta – se az ő 40 lakásos társasházukban, se a környező épületekben nincs villany. Egy órával később visszahívott bennünket és elmondta: a Nagymező utcai templom előtt épp találkoztak egy szerelőcsapattal, akik ellenőrző bejáráson voltak. Úgy tűnt, nagy az ELMŰ-nél a fejetlenség, a szerelők épp címre vártak, de amikor szóltak nekik, készségesen segítettek, helyreállították a szolgáltatást, biztosítékokat cseréltek és azóta ismét van áram.

Több kommentelőnk is jelezte, hogy nem állt helyre mindenütt a szolgáltatás, a HVG.hu is erről számol be. Nekik az ELMŰ szóvivője azt mondta, hogy a nagy kiterjedésű üzemzavarokat már valóban felszámolták, de százas nagyságrendben még mindig lehetnek problémák.

Korábban írtuk: az ELMŰ szóvivője szerint az óriási felhőszakadás okozta helyzetre nem lehetett felkészülni. A bajt az okozta, hogy a transzformátorok sok helyütt a pincékben vannak és ha víz alá kerülnek, automatikusan lekapcsolnak, hogy ne veszélyeztessenek emberéletet. Sok pincéből azonban nem lehetett kiszivattyúzni a vizet, mert a talajból visszaáramlott, így meg kellett várni, hogy magától leapadjon. Akiknél 24 órát meghaladó áramszünet volt, ötezer forint kártérítést kapnak az ELMŰ-től.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik