Belföld

Kedden tárgyalhat a kormány az állami földek eladásáról

fold(210x140).jpg (Array)
fold(210x140).jpg (Array)

Piaci áron, húsz éves elidegenítési tilalommal adnák el a termőföldet a gazdáknak.

Fenekestül felforgatná az állami földekkel kapcsolatos jogszabályokat a kormány – a termőföld piaci áron, 20 éves elidegenítési tilalom mellett kerülne a gazdák tulajdonába a földművelésügyi miniszter által előterjesztett javaslat szerint. A kezdeményezésről keddi ülésén tárgyalhat a kormány – írta a Napi Gazdaság.

A javaslat szerint bizonyos földek – így a szőlők, gyümölcsösök és halastavak – esetében nem lesz kötelező az értékbecslés, a megyénként kialakult aranykoronánkénti átlagáron hirdetik meg a területeket. Az elidegenítési tilalommal spekulációs céllal vásárlókat igyekeznek távol tartani, ennek értelmében a föld a törvényes öröklés kivételével más tulajdonába nem kerülhet, ha nincs örökös, akkor visszakerül a Nemzeti Földalaphoz.

Nyilvános árverést csak a 10 hektár feletti területek esetén tennének kötelezővé, ez alatt pályáztatás útján nyerhetnének földet a gazdák. Az előterjesztés szerint a teljes hazai termőföldállomány mintegy 10 százalékát, 400 ezer hektárnyi állami termőföldet értékesítenének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik