Belföld

Akár meg is úszhatja a gyorshajtási bírságot, ha hibáznak a rendőrök

Érdemes alaposan áttanulmányozni a fotókat és a dokumentumokat, mert gyakran megesik, hogy fontos részletek maradnak ki.

Ha az ember rászánja az időt, akár meg is úszhatja a gyorshajtásért kiszabott bírság befizetését – írja a HVG.hu. A rendőrök ugyanis nem mindig készítenek bizonyító erejű fotókat a sebességméréskor, de az is előfordul, hogy egy-két dolgot elfelejtenek dokumentálni.

A bírságokba bele lehet kötni például azért, mert a homályos kép miatt nem vehető ki a rendszám, nem azonosítható a sebességmérés helyszíne, vagy akár azért is, mert még a sebességkorlátozást jelölő tábla előtt mérték be az autóst, nem pedig utána.

A portál által megkérdezett ügyvéd szerint, ha kézhez kapjuk a bírságról szóló határozatot, érdemes a gyorshajtást igazoló fotókat alaposan megvizsgálni, mert sokszor lemaradnak róla dolgok. Ilyenkor a felvétel nem bizonyítja a gyorshajtást, a bírságot nem szedheti be a rendőrség. De ha a fotók rendben is annak, akkor is érdemes tovább kíváncsiskodni. A gyorshajtásokkal kapcsolatos ügyeket a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálata végzi, tőlük kell iratbetekintést kérni.

A sebességméréssel kapcsolatban nagyon sok dolgot fel kell tüntetni, például hogy hol és mikor volt kint a traffipax, de a helyszínt van, hogy elfelejtik bejegyezni a rendőrök. A másik tipikus hiba, hogy csak a sebességmérő készülékre vonatkozó hitelesítési eljárás számát írják be, a traffipax típusát és gyári számát nem. Ezzel is támadható a kiszabott bírság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik