Belföld

Nem fizetne a fertőzött vízért Barcs

vizmuvek(960x640).jpg (Array)
vizmuvek(960x640).jpg (Array)

12 ezer ember maradt egészséges víz nélkül 17 napon keresztül, miután a hatóság bakteriális fertőzés miatt korlátozást rendelt el – a polgármestere a vízdíj elengedését kérte.

Karvalics Ottó (Fidesz-KDNP) a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz írt levelében hangsúlyozza: csak Barcs esetében 12 ezer ember maradt egészséges vezetékes víz nélkül július 29-től augusztus 14-ig, miután a közegészségügyi hatóság bakteriális fertőzés miatt korlátozást rendelt el.

15 percig kell forralni

A polgármester hasonló kérést fogalmazott meg a Barcshoz tartozó két másik településrész, Drávaszentes és Somogytarnóca esetében is, ahol – mint írta – még hétfőn is érvényben van a korlátozás, így a vezetékes vizet csak 15 perces forralást követően használhatják az ott élők.

A Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. pénteken tudatta az MTI-vel, hogy Barcson aznap, a 340 vízbekötéssel érintett két másik településen pedig hétfőtől lehet ismét vezetékes vizet fogyasztani, addig tartálykocsikkal szállítják az ivóvizet a településekre.

A szolgáltató közölte azt is, hogy megvizsgálják annak lehetőségét, hogy érvényesíthető-e jóváírás az árhatóság által megállapított díjakból a vízkorlátozás idejére.

Bélgyulladást okozhat

A DRV Zrt. korábbi tájékoztatása szerint a szolgáltató a közegészségügyi hatósággal egyeztetve a legkisebb közegészségügyi kockázatot megelőzve döntött a szükségvízellátás elrendelése mellett.
Közleményükben azt írták, hogy a vízminőség helyreállítása érdekében átmosták, fertőtlenítették a hálózatot, a vízkorlátozás idején tartálykocsikkal biztosítottak az ivóvizet a három településen.

Az ivóvíz baktériumos fertőzöttségről elsőként beszámoló Barcsmédiának Varga Tibor, a Nagyatádi Járási Hivatal közegészségügyi felügyelője elmondta: a vízben talált baktériumok bélgyulladást, hasmentést tudnak okozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik