Belföld
Simicska-Lajos(1)(960x640).jpg (Array)

Orbánt ostromolják oligarchái

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2015. 08. 16. 08:30

Ha egy szóviccel akarjuk illusztrálni a dolgot, akkor azt mondanánk, nem is oligarchák, hanem aligarchák. Persze nem azért, mert összement volna a vagyonuk, sokkal inkább a népszerűtlenségük miatt. De legalább ismertek, ebben hasonlítanak Orbánra.

Korábban a témában:

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, augusztus 6 és 12 között, 1100 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta, hogy mit gondolnak a magyar választok a kormányhoz közel álló háttéremberekről. Első körben az a biztos, hogy a választók meglehetősen jól ismerik a kormányzati háttérembereket, különösen Andy Vajnát és Simicska Lajost, bár ő inkább csak volt kormányzati háttérember.

Ismerjük, de nem szeretjük

Mindenesetre a tevékenységüket tízből kilenc választópolgár meg tudja ítélni. De nem számítanak különösebben népszerűnek, mindenki az 50 pontos határ alatt szerepel ezen a listán, egyértelműen inkább negatív a megítélésük. A legkedveltebb Széles Gábor, aki a 100 pontos skálán 41 pontot kapott. Viszont róla is csak a Fidesz szavazói gondolják, hogy a “tevékenysége inkább előreviszi az ország dolgait”, minden más csoport róla is inkább negatívan vélekedik.

Az Intézet leszögezi, a Fidesz “elmúlt több mint öt éves kormányzása alatt meglehetősen átalakult a hatalomgyakorlás szerkezete. Az elmúlt időben, a korábban tapasztaltnál nagyobb befolyáshoz és hatalomhoz jutottak olyan gazdasági-politikai szereplők, akik nem rendelkeznek választói felhatalmazással. Ezzel a lépéssel a Fidesz alternatív erőközpontokat hoz létre, amelyek működése még a szokásos kormányzati tevékenységeknél is átláthatatlanabb helyzeteket eredményez.”

oligarcha népszerűség (Array)

Azonban ezeknek az embereknek a tevékenysége kötődik a kormánypárthoz, vissza is hat rájuk, ezért fontos a jelenség kutatása szerintük, “függetlenül attól, hogy talán unortodoxnak hat, lévén ezen szereplők nem választhatóak.”

A sorrend

Andy Vajnát és Simicska Lajost tehát tízből kilenc ember ismeri, ez kiemelkedően magas arány, kevés politikus ismertebb ennél, a politikusok közül csak a miniszterelnökök, rég hivatalban lévő pártelnökök szoktak ebbe a kategóriába tartozni. Előzik a legtöbb minisztert is.

Kevéssé ismertnek számít Nyerges Zsolt, és Garancsi István, a megkérdezettek némileg kevesebb mint fele ismeri őket. Nyerges esetében ezt az átlagosnál is visszahúzódóbb életmódja magyarázza, Garancsi esetében pedig az, hogy viszonylag új szereplő. Hasonlóan új “játékos” még Tiborcz István is, de őt a bulvárszereplései már most az ismertségi középliga aljára repítették.

Futottak még az átlagos befutott politikusok 60-70%-os ismertségével rendelkező Habony Árpád, Mészáros Lőrinc, és Széles Gábor, de hangsúlyozzuk, Széles a legkedveltebb. A legkevésbé népszerű Habony Áprád, Mészáros Lőrinc, és Andy Vajna – ők mindannyian 30 pontnál is kevesebbet kaptak a válaszadóktól.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten