Belföld

Marad a bizonytalanság az egészségügyben

A béremelések csak nem akarnak beépülni az alapbérbe, a kormány bérkiegészítésként adja a pluszpénzt.

Évek óta komoly feszültséget okoz az egészségügyben, hogy a 2012-es és 2013-as fizetésemelés nem épült be az orvosok és szakdolgozók alapbérébe – emlékeztet a Népszabadság. A pluszpénzt bérkiegészítésként adja a kormányzat, így a jövedelmek harmadát adó pótlékok nem emelkedtek, azokat máig a 2011-es alapbérből számolják. Évente akár egyhavi bért is buknak ezen.

A kormányzat 2012 óta ígéri az „alapbéresítést”, ez valamivel több, mint 15 milliárd forintba kerülne a költségvetésnek. A jövő évi büdzsében a tárca szerint már benne van az ehhez szükséges forrás. Ugyanakkor a július 3-án megjelent rendeletben már csak arról van szó, hogy a 2013-as egészségügyi alapbér-kiegészítés hatását ez év végéig a pótlékokra is kiterjesztik. Ugyanakkor, amíg a bértöbblet nem épül be az alapbérbe, marad a bizonytalanság, hogy ezt a pénzt a kormányzat bármikor visszaveheti.

Az 5,3 milliárd forint szétosztásához most gyűjtik a béradatokat, de az egyeztetések során már kiderült, hogy sokan semmit nem kapnak. Az ágazatban csaknem 130 ezren dolgoznak, de csak a betegágy mellett dolgozó 43 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érinti a lépés.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik