Belföld

Itt egy bámulatos fotósorozat a Perseidák-csillaghullásról

Perseidák (Array)
Perseidák (Array)

Nem mindennapi látvány volt tegnapelőtt este ránézni az égre. A Perseidák meteorrajt bámulva sok gondolat, kérdés megfogalmazódik az emberben. Segítünk ismét álélni az élményt.

 

A fotósorozatot egy, az Egyesült Királyságban élő magyar természetfotóstól, Tomka Mihálytól kaptuk.

Tessék benne gyönyörködni:

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. A raj szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös.

A Perseidák radiánsa a Perseus csillagkép területén van; innen kapta nevét. Maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, függően a naptárszámítástól. A köztudatban emiatt augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik.

A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. 

Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.

Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron, a meteorok száma kisebb, de azok hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Nyomuk gyakran több színű, vékony csík. Ezek megfigyelésére a 21-23 óra közötti időszak alkalmas.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik