Belföld

Ha a határátkelőn jönnek a menekültek, akkor is ugyanaz fog történni

A hozzánk érkezőket Görögországba egyáltalán nem lehet visszatoloncolni, de Bulgária felé is csak 271 megkeresést küldtünk idén.

A kerítéssel arra akarja rávenni a kormány a Magyarországra érkezőket, hogy belépésük ellenőrzött keretek közt történjen – mondta Lázár János csütörtökön. A kancelláriaminiszter szerint a hivatalos határátkelőket nyitva hagyja hazánk a menekültek előtt, angol nyelvű táblák fogják jelezni, hogy ezek hol vannak.

Az Index pénteki cikke több lehetséges forgatókönyvet vázol fel arra, hogy mi történik, ha a menekültek a Lázár által elmondottaknak megfelelően a táblákat követve elmennek a határátkelőig. Az egyik szerint, mivel a szerb oldalon is van határellenőrzés, ezért ezt valahogy ki kell kerülniük, a magyar oldalon pedig már beadhatják a menedékkérelmet, a magyar állam pedig befogadja őket az elbírálás idejéig. Ez ugyanaz a procedúra, mintha a zöldhatáron jött volna át, ami persze kérdésessé teszi, hogy miért költünk milliárdokat a kerítésre.

A menekültek Magyarországra egyébként EU-országok, Görögország és Bulgária érintésével érkeznek, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy miért hozzánk toloncolnák vissza a továbbutazó menekülteket és miért nem Görögországba. A portál azt írja: Görögországban már évek óta nem működik a menekültügyi rendszer, oda egészen egyszerűen nem lehet visszatoloncolni, Bulgáriába pedig kevés embert tudunk visszaküldeni. Ebben a félévben összesen 271 megkeresést küldött Magyarország Bulgáriának menekültekkel kapcsolatban, arról érdeklődve, hogy ott regisztrálták-e őket.

Egyébként miközben a kerítés egy jelentős szakasza már felépült, az érkező menekültek száma egyáltalán nem csökkent: kedden 1521 embert tartóztatott fel a rendőrség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik