Belföld

Egy afgán menekült mentette meg egy férfi életét Budapesten

Aziz, a tizenhat éves afgán fiú nem gondolkodott, amikor látta, hogy egy férfi súlyos sérülést szenvedett a Bérkocsis utcában, rögtön közbelépett és megmentette a férfi életét.

A teljes történetet a Budapest Seen Facebook-oldal posztolta, annyit tudni, hogy egy rászorulóknak tartott civil jótékonysági akción a későbbi sérült felfelé menet beütötte a vastag üvegajtót, az pedig elvágta az ütőerét, ömleni kezdett a vért. (Van, aki a poszt alatti kommentfolyamban azt írja, hogy a férfi részeg volt és ideges.)

Az afgán önkéntes, a 16 éves Aziz rögtön a sérülthez sietett és a nadrágszíjával szorítókötést csinált, nehogy elvérezzen a férfi. Később kiderült, hazájában többször is kellett már alkalmaznia ezt a módszert. Onnan egyébként azért kellett menekülnie, mert megölték az apját. Anyja és testvére útközben elkeveredett mellőle, így most egyedül él Magyarországon, több hónapja egy parkban alszik.

A poszt alatt még azt is írták, hogy szóltak a mentőknek, de ők csak 70 perc múlva érkeztek, a 444 kereste az Országos Mentőszolgálatot, hogy megtudják, mi történt pontosan, de még nem válaszoltak.

Azóta kiderült, hogy mi történt pontosan. Az eset csütörtök este történt, a VIII. kerületi Bérkocsis utcában, az önkéntes konyha előtt. Egy részeg hajléktalan férfi türelmetlen volt és beleütött a pincében lévő konyhához vezető lépcső tetejénél lévő üvegajtóba.

Miután a férfi szétvágta az ütőerét, minden csupa vér lett, a közelben lévők pedig lesokkolódtak. Az egyik szemtanú az Indexnek azt mondta, megdöbbentő volt, ahogy Aziz gondolkodás nélkül, rutinosan tette a dolgát.

A portál szerint 20 percig volt szakképzett egészségügyis nélkül, a mentők nagyon lassan értek ki. Később egy háziorvos és a menekültekkel foglalkozó önkéntes orvosi team tagjai segítettek szakszerűen ellátni a sérültet. Az ott lévők szerint a férfi biztosan meghalt volna Aziz nélkül, és úgy tudják, hogy jelenleg is életveszélyben van az intenzíven.

Az Indexnek Aziz azt mondta, sok hasonló esetet látott Afganisztánban, amikor tudott, segített. „Én is ember vagyok, ő is ember, bajban volt, tudtam, mit kell tennem, nem gondolkodtam egy pillanatig sem.” Amikor beszéltek vele, épp paprikát vágott az önkéntes konyhán, ahová beállt besegíteni a lecsófőzésbe.

A Hír24 is megtalálta Azizt, aki interjút adott riporterünknek. A 16 éves fiúval forgatott videónkat hamarosan láthtaják. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik