Belföld

Kóka csípi Szijjártót és nem volt tehetséges politikus

Koka-Janos(960x640).jpg (Array)
Koka-Janos(960x640).jpg (Array)

És ezzel nincs is vége a Magyar Narancs-interjúnak: Kóka cége elfoglalná a Közel-Keletet, menő üzletasszonynak tartja Dobrev Klárát, és hiába tegeződik Orbán Viktorral, az illiberális rendszert ki nem állja.

Örömteli látni, hogy a magyar politikai árkokat egy jó üzlet mindig be tudja temetni, legalábbis ez a legfőbb tanulsága a Kóka János volt SZDSZ-vezérrel készült Magyar Narancs-interjúnak (mellékes, de Kóka Kis Grófót követte a hetilap címlapján).

Kóka először a Cellum nevű mobilfizetéssel foglalkozó cégéről és múltjáról számolt be, hogy sikerült felfuttatni a bizniszt és hogy próbálkozik terjeszkedni Közép-Európában, a Közel-Keleten és Kelet-Ázsiában. A Cellumba egyébként Oszkó Péter volt miniszter és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök cégei is befektettek. Oszkóhoz a PortfoLion alap tartozott, Oszkó ugyan távozott már belőle, de az OTP-nek szó szerint oroszlánrésze van az alapban. Ez jól jött a későbbiekben, amikor a Cellum az OTP mobilfizetési szolgáltatását indíthatta el.

Kóka <3 Dobrev

Az Altus Gyurcsány feleségén, Dobrev Klárán át jött a képbe. Mivel Dobrev bolgár származású, Kóka megkérte, segítsen már a bolgár piacon tájékozódni. A bolgár üzlet be is jött, Dobrevet részvényekkel fizették ki. “Nagy kedvvel és lelkesedéssel dolgozom Klárával, ő az egyik legkiválóbb üzletasszony, akit ismerek” – emelte ki Kóka. Felsorolta még a külföldi befektetéseiket Albániától Szingapúron, Indonézián és Thaiföldön át Japánigm mindenhol a mobilfizetés piacán. Új szoftverekkel terveznek kijönni, amiket Kóka a Ustreamhez vagy a Prezihez hasonlított.

 

Szerinte a profit egy részét hazahozzák kutatás-fejlesztésre, ezt a szektort itt is akarják tartani, miközben persze a külföldi leányvállalatokat is fejlesztik. Közben persze ez imponál a magyar kormánynak, amivel Kóka igen jó viszonyba került. Üzleti küldöttségek tagjaként utazott kormánytagokkal Szaúd-Arábiába, Japánba és Szingapúrba, diplomata-útlevelet is kapott. “Nagyon pozitívnak látom ennek a kormánynak, személyesen Szijjártó Péternek a törekvéseit ezen a területen” – mondta Kóka, aki enyhítené az ország függőségét a multiktól.

Az már nem zavarja Kókát, hogy anno pl. maga Szijjártó támadta őt, szerinte ilyen a politika. “Szét kell ezt tudni választani, a személyes érintettségemet és a cégem érdekeit” – indokolt. Hozzátette, elmondta Szijjártónak, hogy rosszul estek a régebbi sajtótájékoztatói, a külügyminiszter pedig megértette ezt. Amúgy is sokra becsüli, mivel ugyanúgy összeköti a külpolitikát a külkereskedelemmel.

Kóka </3 illiberális állam

A külföldi kormánydelegációs utakról azt mondta, sok esetben arra szolgálnak inkább, hogy üzletemberek kormánykörökben mozogjanak, fontosabb ez néha, minthogy az adott piacon beépüljenek. Ajánlja minden vállalkozásnak, hogy menjenek el ilyen utakra, mert a Távol-Keleten pl. értékelik, hogyha egy kormány egy cég mögé áll. Szijjártóval ezért is van annyira jóban, sőt sokszor egyeztetnek az utazásokon kívül is. Orbán Viktorral is tegezőviszonyban van, bár csak az üzletről egyeztetnek. Magát még mindig liberálisnak tartja, ezért nem ért egyet az illiberális államképpel, sőt fenntartja a jogot, hogy kritizálja a rendszert.

Kóka az urizálós vitáról alapvetően azt állítja, azzal nincs baj, ha egy politikus vagyonos, vagyis politizálása előtt lett vagyonos. Neki is volt sok karórája, de azokat “ellopták egy betörés során”. Mindenesetre a politikába annak őszintétlensége miatt nem kívánkozik vissza, és állítja, anno nem volt elég bölcs. Büszke a minisztersége alatt megépített autópályákra, behozott gyárakra és munkahelyekre, de 2006 után elmaradtak a reformok és minden megtorpant. Ráadásul hibázott abban, hogy azt hitte, jó pártelnök lesz. “Én nem voltam elég tehetséges politikus, meg is buktam” – mondta el Kóka János a Magyar Narancsnak, 2015 nyarán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik