Belföld
Menekült gyerekek rajzolnak (Array)

FÖRI: Senki sem tiltotta meg, hogy a migráns gyerekek az aszfaltra rajzoljanak

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 08. 13. 20:21

A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága közleményben magyarázza: nem utasítottak, hanem kértek. A rajzokat pedig összegyűjtenék, ezért jobb, ha papírra kerülnek, nem az aszfaltra.

Nem igaz, hogy a FÖRI kérte volna az önkénteseket: figyelmeztessék a gyerekeket, mert rajzaikkal szabálysértést követnek el – derül ki a szervezet csütörtöki közleményéből.

Az RTL Klub Híradója korábban azt állította: nem rajzolhatnak a pályaudvarok aszfaltjára a menekült gyerekek, mert az szabálysértés, meg is büntethetik érte a készítőket vagy szüleiket

A közlemény szerint a FÖRI – tekintettel arra, hogy rendkívül jó az együttműködés a migránsokat segítő önkéntesekkel – arra kérte a Migration Aid munkatársait, hogy az amúgy is nagy megterhelést jelentő folyamatos takarítási, fertőtlenítési feladatokat ne nehezítsék tovább. “Arról nem is beszélve, hogy a Migration Aid ötlete alapján a gyermekek rajzait – nyilván nem az aszfaltrajzokat – összegyűjtenék és később kiállítást és jótékonysági árverést rendeznének” – szól a magyarázat.

Nem igaz, hogy bírságoltak

Mint írják, a vonatkozó jogszabály értelmében valóban nem lehet egy adott közterület képét, funkcióját megváltoztatni, azonban a tranzitterületekre azért vonatkoznak más szabályok, mert ezeket a területeket a Fővárosi Önkormányzat egy bizonyos feladat ellátásra a FÖRI-re bízta. A könnyebb érthetőség kedvéért egy példát is hoznak: “ha bárki, aki koncert vagy más rendezvény miatt területfoglalási engedélyért folyamodik a Főpolgármesteri Hivatalhoz és megkapja azt, a szervezésében zajló esemény után változatlan formában kell visszaadnia a közterületet.

A FÖRI leszögezi: az esemény alatt a terület használója alakíthatja ki a szabályokat, következésképpen a tranzitterületeken rajzolhatnak a gyerekek a földre is, mint ahogy ezeken a területeken adott esetben aludni, tisztálkodni is lehet – miközben ezt Budapest közterületein nem szabad megtenni.

A közlemény szerint a FÖRI kérése csak azért fogalmazódott meg, hogy a takarítás során ne legyen probléma abból, hogy a rajzokat nem lehet kikerülni, ettől függetlenül semmilyen tiltás, figyelmeztetés nem történt, és a jövőben sem történik – szögezik le. Hozzáteszik: “az elképesztő sajtóhír, amely szerint bírságolt volna a közterület-felügyelő, egyszerűen nem igaz”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.