Belföld
Menekultek(3)(430x286).jpg (Array)

Pert indít a Helsinki Bizottság Kocsis Máté uszítása ellen

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 08. 11. 14:22

Személyiségi jogi pert indítanak a józsefvárosi polgármester Facebook-bejegyzése miatt, amelyben azt írta, hogy a bevándorlók „őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak".

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat. A Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indít a polgármester és az önkormányzat ellen, és azt követeli, nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket – derül ki a szervezet közleményéből.

Az augusztus 4-i Facebook-bejegyzésében a józsefvárosi polgármester – többek között – azt írta, hogy a II. János Pál pápa téren a „népvándorlók […] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”. A helyszínről készült tudósítások és a közterület-felügyelet vezetőjének nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy a téren tartózkodó menedékkérők nagy száma és ellátatlansága ellenére sem volt számottevő rendbontás a téren (a közterület-felügyelet vezetője lopásról például egyáltalán nem tett említést, és az állítólagos késelésről is csak annyit mondott, arról „voltak információk”).

De még ha nem is állt volna ilyen gyenge ténybeli lábakon a polgármester bejegyzése, ha lettek volna is komolyabb konkrét incidensek, a menedékkérőket egyéni magatartásuktól függetlenül megbélyegző, a velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentések akkor is elfogadhatatlanok lettek volna. Néhány nappal a bevándorlók elleni indulattól fűtött brutális szegedi támadás után az ilyen beszéd különös felelőtlenség egy közhatalmat gyakorló személytől.

A Helsinki Bizottság most személyiségi jogi perben követeli, hogy Kocsis Máté és az általa képviselt önkormányzat a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a polgármester súlyosan gyűlöletkeltő bejegyzése miatt, és ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, s ezzel a hatályos magyar törvényeket is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.