Belföld

Pert indít a Helsinki Bizottság Kocsis Máté uszítása ellen

Menekultek(3)(430x286).jpg (Array)
Menekultek(3)(430x286).jpg (Array)

Személyiségi jogi pert indítanak a józsefvárosi polgármester Facebook-bejegyzése miatt, amelyben azt írta, hogy a bevándorlók „őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak".

Az egyenlő bánásmódról szóló törvény tiltja a zaklatást, azaz a megfélemlítő, ellenséges, megszégyenítő környezetet kialakító magatartásokat. A Magyar Helsinki Bizottság személyiségi jogi pert indít a polgármester és az önkormányzat ellen, és azt követeli, nyilvánosan kövessék meg a méltóságukban megsértett menedékkérőket – derül ki a szervezet közleményéből.

Az augusztus 4-i Facebook-bejegyzésében a józsefvárosi polgármester – többek között – azt írta, hogy a II. János Pál pápa téren a „népvándorlók […] őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak”. A helyszínről készült tudósítások és a közterület-felügyelet vezetőjének nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy a téren tartózkodó menedékkérők nagy száma és ellátatlansága ellenére sem volt számottevő rendbontás a téren (a közterület-felügyelet vezetője lopásról például egyáltalán nem tett említést, és az állítólagos késelésről is csak annyit mondott, arról „voltak információk”).

De még ha nem is állt volna ilyen gyenge ténybeli lábakon a polgármester bejegyzése, ha lettek volna is komolyabb konkrét incidensek, a menedékkérőket egyéni magatartásuktól függetlenül megbélyegző, a velük szembeni előítéletek erősítésére, gyűlölet felkorbácsolására alkalmas, durván általánosító kijelentések akkor is elfogadhatatlanok lettek volna. Néhány nappal a bevándorlók elleni indulattól fűtött brutális szegedi támadás után az ilyen beszéd különös felelőtlenség egy közhatalmat gyakorló személytől.

A Helsinki Bizottság most személyiségi jogi perben követeli, hogy Kocsis Máté és az általa képviselt önkormányzat a nyilvánosság előtt kérjen bocsánatot a polgármester súlyosan gyűlöletkeltő bejegyzése miatt, és ismerje el: megsértette a migránsok emberi méltóságát, s ezzel a hatályos magyar törvényeket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik