Belföld

Vitatott szűrővizsgálatot állított le az ÁNTSZ

embrio(210x140).jpg (Array)
embrio(210x140).jpg (Array)

Sok mindent ki tudnak szűrni a PGS-vizsgálattal, de a laborokban megtervezett babáktól óv az ellenoldal. Az ÁNTSZ most belenyúlt a vitába.

Leállíttatta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala az embriók egyik vitatott szűrővizsgálatát, a PGS-t a Versys Klinikán – írja az Index. A klinikát működtető Humán Reprodukciós Intézet Kft.-nek megtiltották konkrétan az emberen végzett kutatásnak minősülő array-CGH (comparatív genomic hybridisation) technikával történő preimplantációs genetikai szűrések (PGS) végzését vagy akár más laborban végeztetését. A döntés azonnal végrehajtandó, függetlenül a fellebbezéstől.

A 400 ezer forintért kínált vizsgálat körül már egy ideje zajlik az állóháború. AZ egyik oldal (a hétfőn elhunyt Czeizel Endre támogatásával) azt állították, hogy a vizsgálat hatékonyabban szűr, míg a másik oldal attól fél, hogy előre megtervezett babák lesznek a végeredmények. Dr. Török Attila, a Magyar In-Vitro Fertilizációs Társaság elnöke szerint nem igaz, amit a klinika állít, miszerint a vizsgálat növeli a teherbe esés esélyét, sőt szerinte csökkenti.

Az ügy már megjárta Az Egészségügyi Tudományos Tanács altestületét, a Humán Reprodukciós Bizottságot és a Budapest Főváros Kormányhivatala V. kerületi Népegészségügyi Intézetet is, ez utóbbi három évig vizsgálta az ügyet, mire tavaly novemberben megszüntette a vizsgálatot. A PGS már nem is látható a Versys honlapján, mint elérhető szolgáltatás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik