Belföld
hatarzar(1)(210x140).jpg (Array)

Százezres büntetés a kerítésvágó menekültnek

Neményi Márton
Neményi Márton

ír, fotóz. 2015. 08. 08. 11:00

Mivel gyerek, ez a legmagasabb büntetés, amúgy háromszázezer is lehetne. Azt nézik, mekkora a kár.

Ötezertől százezer forintig büntethetik a menekült gyereket, aki egy laza mozdulattal átvágta a lágyhuzal kerítést a magyar szerb-határon – írja a Borsonline.hu. A lap megkérdezte a rendőrséget, mire számíthat az a 18 ember, aki a határzárat elsőként átvágva próbált bejutni az országba. Megtudták: ha a kerítésben keletkezett kár nem haladja meg az ötvenezer forintot, csak tulajdon elleni szabálysértés miatt indul eljárás. Ezért elzárás is járhat, már ha a migráns nem tud fizetni. Ugyanis a magyar törvények alapján legkevesebb ötezer forintot, de akár háromszázezret is kifizettethetnek vele – ez a kiszabható legmagasabb összeg. Az ORFK külön kitért arra is, hogy gyerekek, fiatalkorúak esetén ez százezer forint.

Ha úgy látják, akkora a kár, hogy az már bűncselekmény, annak börtön is lehet a vége. A Fidesz egyébként máris úgy látja: szerintük „példásan meg kell büntetni” azokat, akik megrongálják az „ideiglenes műszaki határzárat”, mert az a magyar állam tulajdona. „Nem elég, hogy az illegális bevándorlók törvénytelenül lépik át az ország határát, de ráadásul még a magyar állam tulajdonában is kárt tesznek” – áll a Rogán Antal által jegyzett közleményben.

Helyreigazítás

A hir24.hu internetes portálon 2015. augusztus 8-án 11 órakor megjelent „Százezres büntetés a kerítésvágó menekülteknek” című közlésünkben valótlanul híreszteltük, hogy a rendőrség pénzbírságot szab ki gyermekekkel szemben a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár rongálása miatt. A valóság ezzel a valótlan híreszteléssel szemben az, hogy gyermekkorú személyekkel szemben sem pénzbírság, sem bármely egyéb szabálysértési vagy büntetőjogi büntetés vagy intézkedés kiszabásának nincs helye, ezért a biztonsági határzár megrongálása esetén sem kerül sor semmiféle szankció alkalmazására gyerekkel szemben. Cikkünkben ugyancsak valótlanul híreszteltük, hogy az ORFK külön kitért arra, hogy a pénzbírság kiszabható legmagasabb összege gyerekek esetén százezer forint. A valóság ezzel szemben az, hogy az ORFK nem adott olyan tájékoztatást, hogy gyerekekkel szemben pénzbírságot lehet kiszabni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Kommentek

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.