Belföld

Százezres büntetés a kerítésvágó menekültnek

határzár (Array)
határzár (Array)

Mivel gyerek, ez a legmagasabb büntetés, amúgy háromszázezer is lehetne. Azt nézik, mekkora a kár.

Ötezertől százezer forintig büntethetik a menekült gyereket, aki egy laza mozdulattal átvágta a lágyhuzal kerítést a magyar szerb-határon – írja a Borsonline.hu. A lap megkérdezte a rendőrséget, mire számíthat az a 18 ember, aki a határzárat elsőként átvágva próbált bejutni az országba. Megtudták: ha a kerítésben keletkezett kár nem haladja meg az ötvenezer forintot, csak tulajdon elleni szabálysértés miatt indul eljárás. Ezért elzárás is járhat, már ha a migráns nem tud fizetni. Ugyanis a magyar törvények alapján legkevesebb ötezer forintot, de akár háromszázezret is kifizettethetnek vele – ez a kiszabható legmagasabb összeg. Az ORFK külön kitért arra is, hogy gyerekek, fiatalkorúak esetén ez százezer forint.

Ha úgy látják, akkora a kár, hogy az már bűncselekmény, annak börtön is lehet a vége. A Fidesz egyébként máris úgy látja: szerintük „példásan meg kell büntetni” azokat, akik megrongálják az „ideiglenes műszaki határzárat”, mert az a magyar állam tulajdona. „Nem elég, hogy az illegális bevándorlók törvénytelenül lépik át az ország határát, de ráadásul még a magyar állam tulajdonában is kárt tesznek” – áll a Rogán Antal által jegyzett közleményben.

Helyreigazítás

A 24.hu internetes portálon 2015. augusztus 8-án 11 órakor megjelent „Százezres büntetés a kerítésvágó menekülteknek” című közlésünkben valótlanul híreszteltük, hogy a rendőrség pénzbírságot szab ki gyermekekkel szemben a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár rongálása miatt. A valóság ezzel a valótlan híreszteléssel szemben az, hogy gyermekkorú személyekkel szemben sem pénzbírság, sem bármely egyéb szabálysértési vagy büntetőjogi büntetés vagy intézkedés kiszabásának nincs helye, ezért a biztonsági határzár megrongálása esetén sem kerül sor semmiféle szankció alkalmazására gyerekkel szemben. Cikkünkben ugyancsak valótlanul híreszteltük, hogy az ORFK külön kitért arra, hogy a pénzbírság kiszabható legmagasabb összege gyerekek esetén százezer forint. A valóság ezzel szemben az, hogy az ORFK nem adott olyan tájékoztatást, hogy gyerekekkel szemben pénzbírságot lehet kiszabni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik