Belföld

Nincs járványveszély a menekültek miatt

menekult-orvosi-vizsgalat(210x140).jpg (Array)
menekult-orvosi-vizsgalat(210x140).jpg (Array)

A súlyos betegségeket hordozók el se jutnának Magyarországig – mondta a Szent László kórház főorvosa.

Semmiféle járványveszélyt nem okoznak a Magyarországra érkező menekültek – ezt a Híradó.hu-nak mondta Szlávik János, a Szent László kórház főorvosa. Az infektológus elmondta: a menekülteknek sok más egészségügyi problémájuk van, az eddigi tapasztalatok szerint ezek ellátása megfelelő, bár nem mindig zökkenőmentes.

A trópusi betegségekkel is foglalkozó intézmény infektológusa hangsúlyozta: nem fordult elő az utóbbi hónapokban a menekültek közt olyan betegség, ami veszélyt jelentene a magyarországi lakosságra, a legsúlyosabb eset két maláriás megbetegedés volt, de ez a kór nem terjed közvetlenül emberről emberre. Ezen kívül jellemzően hasmenéses betegségek fordulnak elő az útjuk során fogyasztott fertőzött ivóvíz vagy romlott étel miatt. A tisztálkodási lehetőségek hiánya vagy egy istállóban töltött éjszaka szintén kedvez a hasmenés kialakulásának. Volt példa bőrbetegségre, allergiára, megfázásra, cukorbetegségre, vitaminhiányra és alultápláltságra is, de ezeknél gyakoribbak a fizikai sérülések, ficamok, törések, valamint a hosszú út során tetvesség, rühesség is felmerülhet – mondta a főorvos.

Ebolát, vérzéses lázat, kolerát, vérhast azért nem tudnak hozni a menekülők, mert ezek lappangási ideje nagyon rövid, el sem tudnának jutni Magyarországig. Kizárni nem lehet, hogy veszélyes betegség is felbukkan, de félni nem kell, riogatás járványveszélyről beszélni – mondta Szlávik.

A főorvos szerint az utóbbi hónapokban érkező bevándorlók egészségi állapota nagyjából megegyezik a magyar átlagéval. Amitől esetleg rosszabbá válhat, az már az itteni körülményekből adódhat, a menedékkérők elhelyezésére jellemző zsúfoltság ugyanis kedvez a fertőzések terjedésének.

Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője megjegyezte: Magyarországra évente több mint harmincmillió külföldi érkezik, nem csak a fejlett országokból. Az érkezők töredéke menekült. Ha attól tartunk, hogy a külföldiek járványokat okoznak, ugyanúgy tarthatunk a beutazók nagy többségétől is – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik