Belföld

Határzár: a sínek mellett szabad a pálya

határzár vonat (Array)
határzár vonat (Array)

Rés a pajzson, vagyis a déli határon húzódó kerítésen, mert valahol a vasútnak is át kell jönni az államhatáron, márpedig a sínekre nem lehet kerítést építeni. Válaszolt a minisztérium.

Nem tudni, számoltak-e a déli nagy határkerítés tervezői és kivitelezői azzal, hogy nem mindenhova tudnak majd kerítést építeni, írtuk korábban. Ilyenek például a Szerbiába vezető utak, amiket azért még könnyebb egy cirkáló rendőrautóval ellenőrizni, de az Iho.hu felhívta rá a figyelmet, hogy két vasútvonal is keresztezi az államhatárt.

Kelebiánál és Röszkénél megy át a vonat Szerbiába, így itt nem tudnak szögesdrótot húzni ezekre a helyekre. A lap szerint csak az a kérdés, mekkora rést hagynak a vasúti pálya mellett az építők.

 Kép: MTI / Máthé Zoltán

Az Index rákérdezett a Belügyminisztériumnál, milyen megoldással zárják majd le azokat a részeket, ahol a vonatok haladnak. „A Magyar Honvédség vasúti sínpárra – értelemszerűen – nem épít műszaki zárat. A határ zárásának biztosítása ezeken a szakaszokon a rendészeti szervek feladata lesz” – válaszolta a BM.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik