Belföld

Nem engedik vért adni, mert meleg

A nemi betegségek ugyanúgy érinthetik a heteroszexuális embereket is, de az Országos Vérellátó Szolgálat csakazértis kockázatként tartja számon a szexuális irányultságot.

Értetlenül és felháborodva áll az előtt egy férfi, hogy nem engedik vért adni. Azért utasították el, mert meleg. A Kisalföldnek elmondta: a nemi betegségek ugyanúgy érinthetik a heteroszexuális embereket is, ezért adódik a kérdés, hogy ha az ő vérüket ki tudják vizsgálni, az övét miért nem?

A lappal az Országos Vérellátó Szolgálat közölte: a véradás megkezdése előtt kérdőívet töltetnek ki, melyben egyebek mellett az alkoholizmusra, intravénás kábítószer-használatra, nemi betegségre, „kockázatos nemi kapcsolatra” kérdeznek rá. Kockázatosnak minősül a prostitúció vagy prostituálttal való nemi kapcsolat, az alkalmi partnerek, de a férfiak közötti nemi kapcsolat is. „Jóérzéssel fogadná el a vérkészítményt attól, aki elhallgatott esetleg egy egészségügyi kockázatot?” – áll a vérellátó szolgálat válaszában.

Olaszországban és Spanyolországban például nincs általános tilalom, ott a meleg férfiaknál egyedi kockázatértékelés alapján döntik el, hogy adhatnak-e vért, vagy sem. A tapasztalatok szerint ezzel a szabályozással nem nőtt a fertőzések száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik