Belföld

Anyja nélkül hagyták a pár napos csecsemőt

A Szent Imre Kórházban azt mondták: szó sem lehet róla, hogy beteg anyja mellé vigyék a babát. Valószínűleg jogsértően jártak el.

Napokra édesanyja nélkül maradt egy alig néhány napos baba, miután a nő rosszul lett egy anyaotthonban – írja a Népszabadság. Az anya röviddel a szülés előtt költözött be a Menedékház Alapítvány Családok Átmeneti Otthonába. A szülés nem ment simán: császárral kellett volna világra hozni a babát, de a Szent Imre kórházban ragaszkodtak a természetes szüléshez, hiába szólt a nő. 24 órát vajúdott és a szüléssel sem hagytak alább fájdalmai, mégis három nappal később – a zárójelentés szerint panaszmentesen – elküldték a kórházból.

Végül a nő az anyaotthonban rosszul lett, belázasodott és vérzett. Mentőt hívtak hozzá. A kiérkező mentők határozottan kitartottak amellett, hogy csak a beteget viszik, az akkor hatnapos kisfiúnak és egyéves nővérének az otthonban kell maradnia, hiába tiltakozott ez ellen az anya és a családgondozó. Az anyát ellátó Szent Imre Kórház sem akart hallani arról, hogy egy másik mentő odavigye a babát, a kórház betegjogi képviselője pedig annyit mondott: törődjenek bele a döntésbe.

A nőnek hozzátartozója sem volt, aki a baba ellátásában segíteni tudott volna, az anyaotthonban lakók vigyáztak a kicsikre, végül a Szent János Kórház vállalta, hogy felveszi a pár napos, de egészséges kicsit. Az intézmény felajánlotta, hogy az anyát is felveszik, de a Szent Imre Kórház ehhez nem járult hozzá, lévén az intézményükben keletkezett szülészeti szövődményt nekik kell helyreállítani. Az anyát néhány napos antibiotikum-kúra után meg is operálták, majd a műtét után néhány nappal a kisfiút is átvitték hozzá.

Bence Rita, a TASZ programvezetője a Népszabadságnak elmondta: a törvények szerint a gyereknek joga van a nap 24 órájában az anyja mellett lenni, ez különösen fontos, ha néhány napos csecsemőről van szó. A Szent Imre Kórház így jogsértően járt el – ha az anya az állapota miatt nem is volt képes ellátni a babát, akkor is a közelében kellett volna elhelyezni.

A Családok Átmeneti Otthona később panaszt tett az Országos Mentőszolgálatnál, de több mint egy hónap alatt sem érkezett válasz, ahogy a Népszabadság tíz nappal ezelőtti megkeresésére sem.

Végül a cikk megjelenése után adtak ki közleményt, melyben a Népszabadságot vádolják lejáratással. A közleményt változtatás nélkül közzétesszük.

A Népszabadság mai cikke („Ötnapos csecsemő sokkolta az egész magyar egészségügyet”) által gonosz, lelketlen embereknek beállított mentők a valóságban nem csak szabályosan, hanem gondosan is jártak el. Az anyát mentették, aki súlyos állapotban volt, gyermekeiről nem tudott volna gondoskodni, ezért a kicsik számára is felügyeletet, ellátást kellett biztosítani. A Családok Átmeneti Otthonának (akiknek egyébként is feladata a krízishelyzetben levő kisgyermekek átmeneti gondozása) gondozónője a mentőápolónak (aki egyébként maga is szülő és szívén viselte a gyerekek sorsát) úgy nyilatkozott, hogy vállalják a kicsik ellátását (a csecsemő tápszeres táplálását is) az anya visszatértéig, így a kismamával és a gondozónővel egyetértésben történt a kórházba szállítás. A mentők távozása után a Családok Átmeneti Otthona megváltoztatta álláspontját, betelefonáltak a mentőközpontba, hogy mégsem vállalják a kicsiket és ekkor kezdődött a mentésirányító) szervező munkája, melynek eredményeképpen a kicsiket máshol helyezték el. A mentők tehát szabályosan és felelősen jártak el, mint ahogy a mentésirányító is, akinek a jogszabályok szerint nem feladata krízishelyzetben levő gyermekek gondozásának megszervezése, mégis szívén viselte az ügyet és megoldást talált. Ez a Népszabadság újságírójának sokadik, a mentőket lejáratni próbáló kísérlete, a szükséges jogi lépéseket megtesszük.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!