Belföld

Anyja nélkül hagyták a pár napos csecsemőt

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 08. 07. 09:48

A Szent Imre Kórházban azt mondták: szó sem lehet róla, hogy beteg anyja mellé vigyék a babát. Valószínűleg jogsértően jártak el.

Napokra édesanyja nélkül maradt egy alig néhány napos baba, miután a nő rosszul lett egy anyaotthonban – írja a Népszabadság. Az anya röviddel a szülés előtt költözött be a Menedékház Alapítvány Családok Átmeneti Otthonába. A szülés nem ment simán: császárral kellett volna világra hozni a babát, de a Szent Imre kórházban ragaszkodtak a természetes szüléshez, hiába szólt a nő. 24 órát vajúdott és a szüléssel sem hagytak alább fájdalmai, mégis három nappal később – a zárójelentés szerint panaszmentesen – elküldték a kórházból.

Végül a nő az anyaotthonban rosszul lett, belázasodott és vérzett. Mentőt hívtak hozzá. A kiérkező mentők határozottan kitartottak amellett, hogy csak a beteget viszik, az akkor hatnapos kisfiúnak és egyéves nővérének az otthonban kell maradnia, hiába tiltakozott ez ellen az anya és a családgondozó. Az anyát ellátó Szent Imre Kórház sem akart hallani arról, hogy egy másik mentő odavigye a babát, a kórház betegjogi képviselője pedig annyit mondott: törődjenek bele a döntésbe.

A nőnek hozzátartozója sem volt, aki a baba ellátásában segíteni tudott volna, az anyaotthonban lakók vigyáztak a kicsikre, végül a Szent János Kórház vállalta, hogy felveszi a pár napos, de egészséges kicsit. Az intézmény felajánlotta, hogy az anyát is felveszik, de a Szent Imre Kórház ehhez nem járult hozzá, lévén az intézményükben keletkezett szülészeti szövődményt nekik kell helyreállítani. Az anyát néhány napos antibiotikum-kúra után meg is operálták, majd a műtét után néhány nappal a kisfiút is átvitték hozzá.

Bence Rita, a TASZ programvezetője a Népszabadságnak elmondta: a törvények szerint a gyereknek joga van a nap 24 órájában az anyja mellett lenni, ez különösen fontos, ha néhány napos csecsemőről van szó. A Szent Imre Kórház így jogsértően járt el – ha az anya az állapota miatt nem is volt képes ellátni a babát, akkor is a közelében kellett volna elhelyezni.

A Családok Átmeneti Otthona később panaszt tett az Országos Mentőszolgálatnál, de több mint egy hónap alatt sem érkezett válasz, ahogy a Népszabadság tíz nappal ezelőtti megkeresésére sem.

Végül a cikk megjelenése után adtak ki közleményt, melyben a Népszabadságot vádolják lejáratással. A közleményt változtatás nélkül közzétesszük.

A Népszabadság mai cikke („Ötnapos csecsemő sokkolta az egész magyar egészségügyet”) által gonosz, lelketlen embereknek beállított mentők a valóságban nem csak szabályosan, hanem gondosan is jártak el. Az anyát mentették, aki súlyos állapotban volt, gyermekeiről nem tudott volna gondoskodni, ezért a kicsik számára is felügyeletet, ellátást kellett biztosítani. A Családok Átmeneti Otthonának (akiknek egyébként is feladata a krízishelyzetben levő kisgyermekek átmeneti gondozása) gondozónője a mentőápolónak (aki egyébként maga is szülő és szívén viselte a gyerekek sorsát) úgy nyilatkozott, hogy vállalják a kicsik ellátását (a csecsemő tápszeres táplálását is) az anya visszatértéig, így a kismamával és a gondozónővel egyetértésben történt a kórházba szállítás. A mentők távozása után a Családok Átmeneti Otthona megváltoztatta álláspontját, betelefonáltak a mentőközpontba, hogy mégsem vállalják a kicsiket és ekkor kezdődött a mentésirányító) szervező munkája, melynek eredményeképpen a kicsiket máshol helyezték el. A mentők tehát szabályosan és felelősen jártak el, mint ahogy a mentésirányító is, akinek a jogszabályok szerint nem feladata krízishelyzetben levő gyermekek gondozásának megszervezése, mégis szívén viselte az ügyet és megoldást talált. Ez a Népszabadság újságírójának sokadik, a mentőket lejáratni próbáló kísérlete, a szükséges jogi lépéseket megtesszük.

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.