Belföld

A határkerítés lesz az új Várkertbazár

gyoda (Array)
gyoda (Array)

Az Orbán által bejelentett időpontig csak egy másfél méteres dróthálósort húznak fel, azt se végig. Ráadásul egy háztartási csípőfogóval is át lehet vágni.

Orbán Viktor idei tusnádfürdői beszédében azt ígérte: augusztus 31-ig elkészül a magyar-szerb határon húzódó 175 kilométeres kerítés, minden más időpont érvénytelen. A Népszabadság azt írja: munka rohamtempóban folyik, de a határidőig csak egy úgynevezett „elővéd-kerítést” húznak fel, ami az embermagasságot sem éri el. Egy kerítésépítéssel foglalkozó vállalkozó elmondta: tudomása szerint két és fél milliméteres lágyhuzalból készítik az akadályt, az átvágásához egy egyszerű csípőfogó is elég.

 GYODA, vagyis gyorsan telepíthető drótakadály – a minisztériumi szakzsargonban így hívják azt, ami a képen látható. MTI / Kelemen Zoltán Gergely

A mindössze másfél méteres drótakadály ráadásul nem is épül meg végig: egy mocsaras szakaszon, ahol a menekültek eddig meg sem próbáltak átjutni, nem lesz semmilyen akadály. Novemberig készülhet a pengedrótok mögött egy magasabb kerítés is, azonban ez sem kap majd semmilyen külön elektronikai védelmet. Szakértők szerint a kerítés így nem alkalmas a menekültáradat megállítására. A határsértők elfogása eddig is úgy történt, hogy rátaláltak a határ közelében megpihenő vagy vonuló csoportokra, akik önként követték a rendőrök utasításait, ezután sem lesz a hatóságoknak több lehetőségük. Ha a rendőr tetten ér valakit, ahogy épp megpróbálja átvágni a dróthálót, elő kellene állítania, de nyilván ő ekkor azonnal vissza fog menekülni szerb területre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik