Belföld

Várólista: év végéig küldhetik át betegeiket a kórházak

uzsoki kórház (Array)
uzsoki kórház (Array)

A kormány idén hatmilliárd forintot különített el a programra, amelynek keretében a kórházak átirányíthatják egy másik intézménybe a műtétre várakozókat – írja a Magyar Hírlap.

A kormány idén hatmilliárd forintot különített el a programra, amelynek célja, hogy a betegeknek ne kelljen a kisebb műtétekre 2-3 hónapnál, a nagyobb ortopédiai beavatkozásokra hat hónapnál többet várniuk. A programba elsősorban azok a beavatkozások tartoznak bele, amelyekre a legtöbben várnak. Ilyenek a térd- és csípőprotézis-beültetések, továbbá a szürkehályog-, epekő- és sérvműtétek – derül ki a Magyar Hírlap cíkkéből.

Az újság idézte Ficzere Andreát, a fővárosi Uzsoki-kórház főigazgatóját, aki szerint a program a vártnál valamivel lassabban halad, ezért a betegekkel tudatni kell, hogy van lehetőségük a kiírtnál hamarabb átesni a műtéteken. Elmondta: a programban részt vevő intézmények szívesen fogadnak területen kívüli betegeket. Az Uzsoki-kórházban például április óta összesen 800 csípő- és térdprotézis-beültetést végeztek el, s a páciensek fele másik ellátóhelyről érkezett hozzájuk.

A főigazgató felhívta a figyelmet, hogy a program keretében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) állja a betegek esetleges utazási költségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik