Belföld

Még hogy nincs magyar vendégszeretet: 700 ezer külföldi kapott állampolgárságot

semjén zsolt (Array)
semjén zsolt (Array)

Egy részük természetesen határon túli magyar. Másik részük viszont nem az, és még csak igazolni sem tudná, hogy magyar. Nagy bajok vannak a kettős állampolgárság körül.

2018-ig egymillió új honfitársunk lesz. Ezt ígérte meg korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A Figyelő utánament, eddig hány új magyar kapott állampolgárságot.

Azért is fontos ez, mert nagyon úgy néz ki, hogy visszaélnek a magyar állampolgársággal. Áder János államfő legutóbb 13 embert fosztott meg az állampolgárságtól. Ezt ugye csak olyanokkal lehet megtenni, akik szerezték az állampolgárságot. Mindannyiuknál Pintér Sándor tett javaslatot a megfosztásra. Nem is ők az egyetlenek, régóta több apró csoporttól veszik el az állampolgárságot, szűkszavú indoklással.

 

742 922. Ennyien nyújtották be a törvény 2010-es bevezetése óta a kérelmüket a magyar állampolgárságra. Meglepően kevesen nem kapták meg. 25 342 kérelmet utasítottak összesen vissza. Még meglepőbb, hogy akik megkapták, azok közül csak 24 ezren telepedtek le Magyarországon. Sőt, a kettős állampolgárságot szerzetteknek csak egyharmada kérte a felvételét a választói névjegyzékbe, hogy szavazhassanak a választásokon.

Ez azért lehet, mert Ukrajnában kifejezett iparág épült arra, hogy a magyar állampolgárságot elintézzék. Tízezertől kétmillió forintig terjednek az árak, de korábban lehetett olyan dublőrt is bérelni, akik levizsgáztak magyarból az új állampolgár helyett. A kérelmezők többnyire olyanok voltak, akik nem határon túli magyarok, és még a származásukban sem tudnak magyar felmenőket igazolni. Mégis gond nélkül megkapták az állampolgárságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik