Belföld

Magyar tábornok kapott előkelő helyet a NATO-misszióban

KFOR-katonak(960x640).jpg (Array)
KFOR-katonak(960x640).jpg (Array)

Magyar tiszt vagy tábornok még sosem volt egy NATO vezette műveletben második számú vezető - mondta el a Napi Gazdaságnak Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke.

Októbertől egy éven át magyar katona, Korom Ferenc lesz a koszovói NATO-misszió (KFOR) parancsnokhelyettese. A tábornok az egyéves szolgálata alatt vezetőtársaival együtt 18 ország 4500 katonájáért felel majd.

Korom Ferenc a Napi Gazdaságnak elmondta: a kinevezés “elismerése annak a munkának, amit az elmúlt években a magyar katonák végeztek a gyakorlatokon itthon és külföldön, különböző műveleti területeken”.

A dandártábornok felidézte: először 1997-ben volt külföldi misszióban, az első magyar békefenntartó század parancsnokaként Cipruson. 2000 és 2004 között a NATO azonnali reagálású erők egyik zászlóaljparancsnokaként szolgált, 2005-ben tagja volt az Irakban működő kiképző missziónak, 2009-ben pedig kinevezték az Afganisztánban akkor működő magyar tartományi újjáépítési csoport parancsnokává.

Többször szolgált Koszovóban, utoljára 2007-ben egy őr- és biztosító zászlóalj parancsnokaként. A dandártábornok az interjúban elmondta: a KFOR-erőknek készen kell állniuk arra, hogy ha tömeget kell oszlatni, akkor mint a harmadik gyűrű be tudjanak avatkozni. Az első számú beavatkozó erő a helyi rendőrség. Őket segíti az EULEX, az Európai Unió belügyi és rendőri egységei. A KFOR-nak készen kell állnia arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson az EULEX-nek – mondta.

A két kitelepített magyar manőverszázad katonái erre is felkészültek, ezt szolgálja az összes katonai felkészülés és gyakorlás – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik