Belföld
KFOR-katonak(960x640).jpg (Array)

Magyar tábornok kapott előkelő helyet a NATO-misszióban

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 08. 06. 06:15

Magyar tiszt vagy tábornok még sosem volt egy NATO vezette műveletben második számú vezető - mondta el a Napi Gazdaságnak Korom Ferenc dandártábornok, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke.

Októbertől egy éven át magyar katona, Korom Ferenc lesz a koszovói NATO-misszió (KFOR) parancsnokhelyettese. A tábornok az egyéves szolgálata alatt vezetőtársaival együtt 18 ország 4500 katonájáért felel majd.

Korom Ferenc a Napi Gazdaságnak elmondta: a kinevezés “elismerése annak a munkának, amit az elmúlt években a magyar katonák végeztek a gyakorlatokon itthon és külföldön, különböző műveleti területeken”.

A dandártábornok felidézte: először 1997-ben volt külföldi misszióban, az első magyar békefenntartó század parancsnokaként Cipruson. 2000 és 2004 között a NATO azonnali reagálású erők egyik zászlóaljparancsnokaként szolgált, 2005-ben tagja volt az Irakban működő kiképző missziónak, 2009-ben pedig kinevezték az Afganisztánban akkor működő magyar tartományi újjáépítési csoport parancsnokává.

Többször szolgált Koszovóban, utoljára 2007-ben egy őr- és biztosító zászlóalj parancsnokaként. A dandártábornok az interjúban elmondta: a KFOR-erőknek készen kell állniuk arra, hogy ha tömeget kell oszlatni, akkor mint a harmadik gyűrű be tudjanak avatkozni. Az első számú beavatkozó erő a helyi rendőrség. Őket segíti az EULEX, az Európai Unió belügyi és rendőri egységei. A KFOR-nak készen kell állnia arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson az EULEX-nek – mondta.

A két kitelepített magyar manőverszázad katonái erre is felkészültek, ezt szolgálja az összes katonai felkészülés és gyakorlás – tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.