Belföld
Bevandorlok-Macedoniaban(960x640).jpg (Array)

A magyarkanizsai pihenőnél wifi is lesz a bevándorlóknak

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 08. 06. 11:22

Még a vendéglátóipari egységekből is kiszorulnak a helyiek – magyarázta a település képviselő-testületének elnöke, hogy miért egy kültelki helyen építenek pihenőhelyet. Itt viszont pénzváltó, élelmiszerbolt, orvos és wifi is lesz.

A valamivel több mint 9 ezer fős Tisza-parti településre naponta több mint 1500 észak-afrikai és közel-keleti bevándorló érkezik. Ők eddig a központban található parkban pihentek, illetve állítottak sátrat, valamint a közeli kávézókban és éttermekben töltötték el az útjuk folytatásáig hátralévő időt.

Lackó Róbert, a magyarkanizsai képviselő-testület elnöke és menekültügyi megbízottja korábban az MTI tudósítójának azt mondta, reggel, illetve délelőtt általában kevesen vannak, éjszaka ugyanis a legtöbben útra kelnek, hogy megpróbáljanak átjutni a zöldhatáron Magyarországra, délutánra azonban ezer felettire nő a számuk, és emiatt a helyiek kiszorultak a közterekről és a vendéglátóipari egységekből.

Bevandorlok-Macedoniaban(9)(650x433).jpg (Array) 
Fotó: MTI / EPA 

A magyarkanizsai önkormányzat a helyzetet orvoslandó a Magyarkanizsa külvárosában található vásártéren már felállított egy 500 fő befogadására alkalmas sátrat, és továbbiak elhelyezését tervezik – számolt be róla a szabadkai Pannon RTV. Emellett – amint megkapják az ehhez szükséges támogatást – pénzváltót, élelmiszerboltot és orvosi rendelőt nyitnak az egyelőre még használaton kívüli pihenőhelyen, valamint vezeték nélküli internetes elérhetőséget és tolmácsot is biztosítanak a migránsoknak.

Magyarkanizsán múlt pénteken adták át a migránsok elhelyezésére alkalmas négy konténert, amelyet a helyi rendőrőrs udvarán állítottak fel. A mosdókkal és zuhanyzókkal, valamint pihenésre alkalmas helyiséggel ellátott, 60 négyzetméternyi területen főleg a kisgyermekes anyákat, a gyerekeket, az időseket, valamint a mankóval és kerekesszékkel közlekedőket látják el, illetve itt helyezik el azokat is, akiket illegális határátlépés közben fognak el a hatóságok.

Az észak-bácskai település önkormányzata többször is kijelentette, ez nem menekülttábor, hanem “pihenőhely” lesz. Lackó Róbert az MTI-nek úgy magyarázta a különbséget, hogy a menekülttáborok lakóinak tartózkodásra feljogosító dokumentumokkal kell rendelkezniük, valamint a menekülttábor köteles alvóhelyet, élelmet, vizet és más szükséges ellátást biztosítani a benntartózkodóknak. A pihenőhely pedig “csak” arra szolgál majd, hogy azok, akik most elfoglalják a köztereket, máshol verjenek tábort.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.