gül baba (Array)
Belföld

Kormányközi feltúrás keretében túrják fel Gül Baba türbéjét

Ez a muszlimok egyik legnyugatabbi szent helye.

Megkezdődött a budapesti II. kerületi Gül Baba türbéjének, a muszlimok egyik legnyugatibb szent helyének régészeti feltárása, ezért a síremlék szeptember végéig nem látogatható, írja a Magyar Nemzet.

A síremlék teljes felújítását megelőző feltárást a Budapesti Történelmi Múzeum végzi, amelynek régésze, Papp Adrienn a lapnak elmondta, hogy a védett régészeti lelőhelyet utoljára 1914-ben tárták fel, akkor két csontvázmaradványt is találtak és nem kizárt, hogy most továbbiakra bukkannak.

A 2,5 milliárd forintos kiemelt beruházás egyik felét a magyar, a másikat a török kormány állja és akár már jövőre elkészülhet.

A Gül Baba türbe és környezete rekonstrukciójáról szóló kormányközi megállapodást Semjén Zsolt magyar és Emrullah Isler török miniszterelnök-helyettes írta alá.

Ajánlott videó

Videó
Docskocs Zsuzsa 64 éves, közel 30 éve lélegeztetőgéppel él. Lassan romló állapotával gyermekként szembesült. Amíg nem volt géphez kötve, programozóként dolgozott, és ma is gondozza saját honlapját, ahová festményeit, rajzait tölti fel.