Belföld

Több mint ötmilliárdot ad az állam a Budai Vigadóra

Átfogó felújítást végeznek az épületen.

5,5 milliárd forint közpénz jut a Budai Vigadó felújítására – a két és fél évesre tervezett beruházás során szigetelik az épület alapozását, helyreállítják a belső terek többségét és egy új tető alatt próbatermeket alakítanak ki.

Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerint az elmúlt évek nagy kulturális beruházásai után „fontos, hogy a népi kultúrát kiszolgáló intézmények is méltó körülmények közt működhessenek”. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója arról beszélt, hogy a Corvin téri palota homlokzata 2007-ben ugyan megújult és 2013-ban egy kisebb, százmilliós belső felújítás is megvalósult, de az épület még viseli a világháborús sérülések nyomát, alapjai megsüllyedtek, a tetőt pedig máig is azbesztpala szigeteli. A több mint százéves ólom vízvezetékcsövek gyakran törnek és elavult az elektromos hálózat is – tette hozzá.

Kelemen elmondta: a beruházás során törekednek az eredeti belső terek visszaállítására, az egykor bálteremnek épült színházterem korszerű technikával születik újjá, és eltávolítanak rengeteg későbbi beépítést. Az épületben kilenc bérlakás található, ezeket is kiváltják és megszüntetik. A tetőtérben a Magyar Állami Népi Együttes kap próbatermeket. Az átfogó felújítással a tervek szerint 2017 végére végeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik