Belföld

Tisztavatástól a tűzijátékig – programot hirdettek augusztus 20-ra

Tuzijatek(960x640).jpg (Array)
Tuzijatek(960x640).jpg (Array)

A régi jó ünnepi programok várhatóak: parlamenti nyílt nap, magyar ízek utcája, aratómenet, Szent Jobb-körmenet. Az időjárást félóránként szondázzák, a tűzijáték-rakéták pedig a legbiztonságosabbak lesznek. Az ország tortája pálinkás lett.

A budapesti Kossuth téri honvédtisztavatás után augusztus 20-án az idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája, a Várkert Bazárnál pedig egész nap családi programokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. A szokásokhoz híven aratómenetet tartanak, megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat tűzijáték zárja.

Bármikor leállíthatják a tűzijátékot

Az államalapítás ünnepének programjait Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ismertette kedden a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón. A vezérőrnagy kiemelte: a programok biztonságos lebonyolításáért idén is az Operatív Törzs felel. A meteorológiai szolgálat félóránként ad majd jelentést arról, várható-e bármilyen veszélyes időjárási jelenség.

A tűzijátékért felelős Leskovics Pirotechnika Kft. vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva elmondta: a legkorszerűbb és a legbiztonságosabb termékekkel dolgoznak. A profi indítógép biztosítja, hogy szükség esetén azonnal leállíthassák a tűzijátékot – tette hozzá.

Pálinkás lett az ország tortája

Az idei Szent István-napi kenyeret 45 nevezés közül választották ki, és egy tönkölyös verzió lett – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Horváth Ferenc, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke bejelentette, hogy az ország tortája idén a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett. A Honvédség tortája pedig a Tessedik mézes körtetorta nevet viseli.

Nándori László cukrász Magyarország cukormentes tortáját mutatta be, amely a Barackos buboréktorta nevet viseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik