Belföld
kerítés, határzár (Array)

Határzár: rabok készítik a tartóelemeket

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2015. 08. 04. 13:22

A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai készítik az ideiglenes biztonsági határzár tartószerkezeteit.

Galambos Dénes, Dunaújváros és térsége fideszes országgyűlési képviselője a DAK Acélszerkezeti Kft.-nek a Dunaújvárosi Vasmű területén lévő horganyzóüzemében tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarország a schengeni rendszer előírásai miatt köteles ellenőrizni a magyar-szerb határt, ahonnan illegális határátlépők ezrei érkeznek nap mint nap. Mivel a migránsok ellenőrizetlenül lépnek be Magyarország területére, szükség van a határzárra, és fontos a szabályozott beléptetésük az Európai Unióba.

A drótháló gerince – akár többen, tovább is

A fogvatartottak az acélprofilokat előkészítik, majd tűzihorganyozzák, szárítják, végül kamionokkal szállítják a határra – mondta el Galambos Dénes hozzátéve: a Dunaújvárosban készülő kerítéselemek képezik a határzár vázát, amelyre később a dróthálók kerülnek.

Balázs Péter dandártábornok, a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka tájékoztatása szerint jelenleg az üzemben két műszakban 44 fogvatartott dolgozik, készíti a határzár tartóelemeit. A mostani létszám emelésére is van lehetőség, akár több műszakban, több fogvatartott bevonásával. A parancsnok kérdésre elmondta, hogy a fogvatartottak nehéz fizikai munkát végeznek az üzemben, ezért kiválasztásuknál elsődleges szempont volt az egészségügyi alkalmasság. A technológiai előírások betartása miatt a fogvatartottak a munka megkezdése előtt elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt. A dandártábornok megjegyezte, hogy a fogvatartottak hosszú évek óta dolgoznak a cégnél, a szokásos, törvény által előírt javadalmazást kapják.

A parancsnok jelezte, hogy a pálhalmai intézet a környéken 41 féle munkaterületen 1074 fogvatartottat munkáltat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.