Belföld

Elzárták a vizet egy kaposvári hajléktalanszállón

Napközben 100-110 hajléktalan tartózkodik a szállón, ebből éjszakára mintegy negyvenen maradnak. A nyári forróságban megviseli őket a folyadék hiánya - számol be a Sonline.

Víz nélkül maradt a kaposvári hajléktalanszálló és több vállalkozás telephelye, mert egy vállalkozó és az önkormányzat vitájának folyományaként elzárták a csapokat a volt Sáév-telepen – értesült a Sonline. A probléma oka, hogy nem világos, kinek kell szolgáltatnia a területen. A vállalkozások és a hajléktalanszálló szerződése már régen lejárt a terület tulajdonosának cégével, amely ezért nem szolgáltatja tovább nekik a vizet, mert szerinte ez a Kaposvári Vízművek Kft. (KAVÍZ) kötelessége lenne. A cégek megpróbáltak szerződni a kaposvári szolgáltatóval, azonban nem jártak sikerrel. A tulajdonos átadná a vízműrendszerét a KAVÍZ-nek, de ezt a cég nem fogadta el, mivel a törvény szerint magánrendszert nem üzemeltethetnek.

A kaposvári szolgáltató tájékoztatása szerint a telephely része egy belső kút, víztározó egység és a helyi víz-, és szennyvízhálózat is. A KAVÍZ Kft. évek óta meghatározott ponton ivóvizet táplál be a rendszerbe és a gyűjtőponton átvett szennyvizet elvezeti és azt megtisztítja. Ezek alapján a közszolgáltatást – azaz a vízbetáplálást és a szennyvízátvételt, elvezetést- és tisztítást ezeken a pontokon a továbbiakban is biztosítani tudják és kívánják, eleget téve a közszolgáltatói feladataiknak. A belső hálózat üzemeltetési feltételeiről a jelen állapot szerint azonban a tulajdonosoknak kell gondoskodniuk. Tehát a végpontig a KAVÍZ szállítja a vizet, onnan azonban csak akkor viszik tovább, ha valaki leszerződik velük

Ha nincs víz a telephelyen, a kormányhivatal népegészségügyi szerve visszavonhatja a cégek működési engedélyét: ez 3-400 munkavállalót is érinthet.

Sótonyi Tiborné, a hajléktalanszállót üzemeltető Vöröskereszt megyei igazgatója a megyei hírportálnak elmondta: az esetet bejelentették a Baranya Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóságnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik