Belföld

Elítélte a kormány a nyíregyi emlékműrongálást

Holokausztt-emlékmű - Nyíregyháza (Array)
Holokausztt-emlékmű - Nyíregyháza (Array)

Kedd reggel rongálták meg a szabolcsi megyeszékhely holokauszt-emlékművét. A helyi zsidó hitközségi vezető reméli, hogy egyszerű vandálok, nem szélsőségesek tették ezt.

Elítéli a kormány a nyíregyházi holokauszt-emlékmű megrongálóinak vandalizmusát – közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. A magyar történelem meghatározó eseményeire emlékművek sokasága hívja fel a figyelmet a Kárpát-medencében. Megóvásuk közös társadalmi felelősség, amire Magyarország kormánya kiemelt figyelmet fordít – írták.

A magyar nemzet rendkívül sokat szenvedett a 20. században, a “totális diktatúrák és egyéb elnyomó rendszerek által üldözött, meghurcolt, megkínzott és legyilkolt ártatlan áldozatok iránti tiszteletadás a kormány és a magyar állampolgárok közös felelőssége, és mindnyájunk erkölcsi kötelessége” – olvasható a közleményben.

 

A rendőrség kedd délelőtt közölte, hogy a nyíregyházi Dob utca parkjában lévő emlékművet megrongálták, az emlékmű talapzatáról leszedtek egy vésett márványlapot, és összetörve a földön hagyták. Az ügyben rongálás miatt indítottak nyomozást.

Reméljük, csak vandalizmus

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség vezetője azt reméli, nem rasszista indítékból rongálták meg az emlékművet. Sárosi György az M1 keddi műsorában beszélt a reggel észlelt rongálásról. Azt mondta, őszintén reméli, “csak vandalizmus”, nem pedig szélsőjobboldali vagy rasszista indíték áll a rongálás hátterében. Annál is inkább, mert azon dolgoznak a városban, hogy minél többet mutassanak a “valós zsidó mivoltból, értékekből” – tette hozzá.

A hitközség vezetője felidézte, hogy korábban egyszer már megrongálták az emlékművet, de az “sima rongálás” volt, a graffitik között nem szerepeltek önkényuralmi jelképek. Szerinte mivel az emlékmű a város tulajdonában és kezelésében van, a helyreállítás költsége Nyíregyházát terheli, de egy köztéri szobor megrongálása “mindannyiunk anyagi és erkölcsi vesztesége”. A kár mintegy 300 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik