Belföld

„A magyarok kétharmada jobbikos, csak nem mindegyikük tud róla”

novak-elod(960x640).jpg (Array)
novak-elod(960x640).jpg (Array)

Novák Előd szerint szükség van az általa képviselt szókimondó politizálásra, de ezzel nem árt a pártnak, és nem megy szembe a pártelnökkel.

Az alelnök a Magyar Nemzetnek azt mondja, a Jobbik néppártosodásának ő nem akadálya. Ha azt gondolná, hogy igen, már magától visszavonult volna, mint ahogy ezt egy belső vita miatt 2006-ban meg is tette. Szerinte a Jobbik meghatározó alakjai nem a néppártosodás gátjának, hanem értékeik féltő őrzőjének tekintik. Vona Gáborral egyetért abban, hogy egy nagy néppártnak, amilyen a Jobbik, az az erőssége, hogy képes különböző karaktereket integrálni. Az EU-tagság ügyében sem megy szembe a pártelnökkel, ő csak a Vona Gábor által fogalmazott alapító nyilatkozat sarkosságához ragaszkodik: „Elfogadhatatlan számunka az az uniós tagság, amely nemzeti függetlenségünk végzetes megcsonkításával jár!”

A Jobbikban vannak, akik még optimisták az EU jövőjét illetően, szerinte azonban az unió „menthetetlen, s már most fel kell készülnünk az unió utáni életre”. Novák a jövőben is fog használni olyan kifejezéseket, mint az „úgynevezett holokauszt”, „szocionista”, „megélhetési gyermekvállalás”, „cigánybűnözés”. Nem érdekli Kövér László szájzárbírsága, nem fogja a nemzeti összetartozás ünnepének nevezni a magyarság legnagyobb gyásznapját. Neki a XX. század pártjai által tabuként kezelt problémákkal egy XXI. századi párt képviselőjeként kell foglalkoznia, „méghozzá szókimondóan, mert a 24. órában már nincs idő udvariaskodó mellébeszélésekre”.

„Kellenek a Jobbikba is diplomaták, de legalább ennyire kellenek a rengeteg társadalmi probléma megoldásához szükséges konfliktusokat felvállaló, felelős államférfiak is.”

Kormányképes erőnek tartja a Jobbikot, de – teszi hozzá –, „nem elég kormányképesnek lenni, annak is kell látszani, ezért lehet indokolt a néppártosodási folyamat”. Ugyanakkor vigyázniuk kell, szerinte nem szabad a közvélemény-kutatásokhoz igazítani a Jobbik politikáját.

“A népszerűség elvtelen hajszolása helyett a gyökeres változást jelentő programunk mellett kell kitartani. (…) A magyarok kétharmada jobbikos, csak nem mindegyikük tud róla.”

Szerinte azon dolgoznak, hogy minél szélesebb körben ráébredjenek erre az emberek. Ezt lehet néppártosodásnak is hívni. Ha megmutatják az embereknek a valódi arcukat, látják, nem kell félni tőlük, csak a bűnözőknek. A társadalom radikalizálódik, a súlyosbodó problémák miatt az emberek egyre nyitottabbak a gyökeres változtatásokra, amelyek nélkül elvész a nemzet. Novák az interjúban beszél még az úgynevezett Rikárdó-ügyről, a bevándorlókról, a kivándorlókról, a feltáratlan állambiztonsági múltról, a pártállami vezetők elszámoltatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik