Belföld

Varga Mihály szerint is fel kell újítani a János Kórházat

A budapesti Szent János Kórház felújítására akkor is szükség van, ha nem ott alakítják ki az új budai kórházat - mondta a nemzetgazdasági miniszter hétfőn, mielőtt aláírta azt az aláírásgyűjtési ívet, amellyel civilek azt kezdeményezik, hogy az intézmény területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház.

Varga Mihály emlékeztetett: a kormány a jövő évi költségvetésben egymilliárd forintot biztosít az új budapesti kórház előkészítésére, véleménye szerint azonban az új intézménytől függetlenül szükség van arra, hogy a János kórház felújítása minél hamarabb megkezdődjön. Kérdésre válaszolva a miniszter, helyi fideszes országgyűlési képviselő konkrét céldátumot nem jelölt meg a beruházás megkezdésére.

Olyan átfogó felújításra van szükség, amely a pavilonok megtartása mellett a sürgősségi és diagnosztikai központot, intenzív őrzőket foglalja majd magában – mondta.

Májusban indult aláírásgyűjtés azért, hogy a Szent János Kórház területén vagy annak közvetlen közelében épüljön fel a kormány által tervezett új fővárosi központi kórház. Varga Mihály – aki Budapest 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője – a kezdeményezésről azt mondta: “a kormánynak támogató odafigyeléssel kell bátorítania ezeket a közösségeket”, ugyanakkor közölte, hogy az új budapesti intézményről még tart a társadalmi vita, kormánydöntés még nincs az ügyben. A XII. kerületi helyszínt támogató aláírásgyűjtő ív indítását kezdeményező Szilágyi Zsolt jelezte, hogy azt Láng Zsolt, a II.   kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere írta alá elsőként.

A szomszédban lenne a szuperkórház

Az aláírásgyűjtő ívet hétfőn Varga Mihályon kívül ellátta kézjegyével Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki Budapest 3. sz. választókerületének országgyűlési képviselője. Az államtitkár személyes meggyőződésének hangot adva jelezte, a közlekedés és a megközelíthetőség szempontjából mindenképpen a Szent János Kórház területén kellene létrehozni az új budapesti kórházat.

Az új budapesti “szuperkórház” építéséről szóló javaslatot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be még február 5-én, azóta több kerületi vezető – köztük Bús Balázs óbudai és Wintermantel Zsolt Fidesz-KDNP-s újpesti polgármester – is jelezte, azt szeretné elérni, hogy a több tízmilliárd forintos beruházás a kerületében épüljön fel, vagy azt, hogy az ottani intézményeket fejlesszék.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik