Belföld

Pákh Imre már nagyon kevésért is eladná a Golgotát, ha…

Golgota (Array)
Golgota (Array)

Kétmillió dollárért, vagyis 566 millió forintért is eladná a magyar államnak a Golgota című Munkácsy Mihály-festményt Pákh Imre, de csak abban az esetben, ha "valóban független értékbecslők" állapítják meg ennyiben a kép értékét.

A Blikk felidézi, hogy a műgyűjtő júniusban még nemet mondott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 6 millió dolláros ajánlatára, Pákh Imre szerint ugyanis az állam által felkért értékbecslők nem tekinthetők függetlennek.

Pákh Imre elmondta, hogy a nyár végén végleg elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Golgotát, így az állam nem kapja meg a képet, a látogatók nem tudják hol megnézni. A tulajdonos azonban a kép védetté nyilvánítása miatt nem tudja kivinni az országból, így eladni sem.

“Kérjünk föl három, valóban független értékbecslőt, akiket mind az MNB, mind én elfogadok. Azt az összeget, amelyet ők mondanak, elfogadom, még akkor is, ha a kép szerintük csak kétmillió dollárt ér” – közölte a műgyűjtő a lappal, amely azonban emlékeztet: Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke korábban már kifejtette, hogy csak magánszemélyek között képzelhető el független, nemzetközi értékbecslők felkérése, az állami műkincsvásárlások esetében a jogszabályok miatt nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik