Belföld

Határzár: megy az uszítás a menekültek ellen, jobban fogy a fegyver is

határzár, kerítés (Array)
határzár, kerítés (Array)

Önkéntes határvédők találkoztak volna vasárnap Kiskundorozsmán, miközben Ásotthalom polgármestere is folyamatos fellépésre buzdít a menekültek ellen.

Mától, vagyis augusztus 3-tól már közfoglalkoztatottak is építik a kerítést délen, erről bővebben itt írtunk, erről bővebben itt írtunk, a Facebookon pedig Önkéntes Határvadász Egység, amolyan félkatonai szervezetként találkozót hirdetett meg a hétvégére, Kiskundorozsmára.

„Közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésének gyanúja miatt a Szegedi Rendőrkapitányság eljárást indított a Facebookon szerveződő Önkéntes Határvadász Egység vasárnapra meghirdetett megmozdulása ügyében” – mondta a találkozóról a Népszabadságnak a rendőrség, ugyanis senki nem folytathat és nem is szervezhet bűnüldözési-bűnmegelőzési tevékenységet, az illetékes állami hatóságokon kívül, csak a települési önkormányzatok e célra létrehozott szervezetei, valamint a polgárőrség.

„Magyarországot komoly veszély fenyegeti a beözönlő megtévesztett, felhergelt, saját hazájukban rendet teremteni, s ott élni képtelen, csürhe jelleget öltött migráns tömegek által” – írták Facebook-oldalukon a határvadászok.

Fogy a fegyver

A határvadász találkozót már pénteken lemondták, vasárnap mégis megjelent négy elszánt ember, ők – mint később kiderült – nem tudtak arról, hogy elmarad az esemény. „Ezeknek is csak a szájuk nagy, amikor tenni kellene, eltűnnek, mint szar a fűben” – mondták csalódottan a Népszava riporterének.

Ehhez kapcsolódóan Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere is megszólalt, ő az oldalán, ennek az eseménynek az apropóján kezdett el reklámozni egy „erre a célra” vagyis a kerítés rongálására készülő migránst megállásra késztető, engedély nélkül megvásárolható, de csak birtokon belüli önvédelemre használható gumilövedékes fegyvert.

A Népszava megkereste a fegyvert forgalmazó céget, ott azt mondták, a kéretlen reklám hatására az elmúlt néhány napban 10 százalékkal nőttek meg az eladásaik. Pontos számokat nem mondtak, így azt sem tudni, milyen önvédelmi gáz-, riasztó-, gumilövedékes fegyverekből fogyott több. A Toroczkai által népszerűsített forgódobos puska egyébként lőszer nélkül bruttó 85 ezer forintba kerül a gyár boltjában.

Készül a rendőrség is

A Blikk információja szerint a rendőri vezetés már ki is dolgozott egy intézkedési tervet, hogy ne érje őket váratlanul egy esetleges menekült-lázadás, amilyenről mi is beszámoltunk nemrég, az Csehországban történt.

A lap megszólaltatta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőt, ő azt mondta, „olyan a helyzet, mint egy lőporos hordó: egyetlen szikra elég a robbanáshoz”, majd hozzátette, szikra itt is lesz, „hiszen a kormány bejelentette: 15 napon belül mindenkinél lefolytatják a menekültügyi vizsgálatot, és akinek a kérelmét elutasítják, mennie kell. Akkor majd itt is elkezdenek tiltakozni, kiabálni, és megpróbálnak kitörni a zárt táborokból, hogy a zöldhatáron át próbáljanak meg továbbhaladni Ausztria és Németország felé. Ez előbb vagy utóbb bekövetkezik.”

A rendőrség hivatalosan nem erősítette meg a Blikk értesüléseit, de szükség esetén a belügyminiszter a Terrorelhárítási Központ állandó készültségben lévő állományát is utasíthatja bevetésre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik