Belföld

Elfelejtettek szólni a polgármestereknek az azbesztes hulladékról

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 08. 03. 20:50

Úgy hozhattak kormánydöntést a veszélyes törmelék lerakásáról, hogy Galgamácsán nem is volt olyan tárolókazetta, amiben elhelyezhetik.

Aszód, Galgamácsa és Iklad határában helyezkedik el a Saubermacher Magyarország Kft. hulladéklerakója, június óta ide szállítják az egykori selypi cementgyár veszélyes hulladéknak minősülő, azbesztes törmelékét – írja a Népszabadság. A települések polgármesterei július végén válságtanácskozást tartottak.

Galgamácsa polgármestere, Ecker Tamás elmondta: két hete próbálnak tájékozódni arról, hogy mi történik a veszélyes hulladékkal. Korábban senki nem tájékoztatta sem a lakosságot, sem a településvezetőket arról, hogy azbeszttörmeléket hoznak a hulladéktárolóba.

A Pest Megyei Kormányhivatal azután, hogy érdeklődtek, arról tájékoztatta őket, hogy kémiai anyaggal megkötötték az azbeszttörmeléket, a teherautók pedig mosókapukon mennek át, így a szállítással nem veszélyeztettek senkit.

A lap azt is írja, hogy a hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról született kormánydöntés idején sem a hulladéktárolásra először kijelölt Inotán, sem Galgamácsán nem volt olyan tárolókazetta, ahol el lehet helyezni azbesztet. A kormányhivatal viszont arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy minden engedélye rendben van az üzemeltetőnek a hulladék lerakásához. A galgamácsai lerakó üzemeltetője egyébként 515 millió forintért vállalta a hulladék elszállítását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.