Belföld

Elfelejtettek szólni a polgármestereknek az azbesztes hulladékról

Úgy hozhattak kormánydöntést a veszélyes törmelék lerakásáról, hogy Galgamácsán nem is volt olyan tárolókazetta, amiben elhelyezhetik.

Aszód, Galgamácsa és Iklad határában helyezkedik el a Saubermacher Magyarország Kft. hulladéklerakója, június óta ide szállítják az egykori selypi cementgyár veszélyes hulladéknak minősülő, azbesztes törmelékét – írja a Népszabadság. A települések polgármesterei július végén válságtanácskozást tartottak.

Galgamácsa polgármestere, Ecker Tamás elmondta: két hete próbálnak tájékozódni arról, hogy mi történik a veszélyes hulladékkal. Korábban senki nem tájékoztatta sem a lakosságot, sem a településvezetőket arról, hogy azbeszttörmeléket hoznak a hulladéktárolóba.

A Pest Megyei Kormányhivatal azután, hogy érdeklődtek, arról tájékoztatta őket, hogy kémiai anyaggal megkötötték az azbeszttörmeléket, a teherautók pedig mosókapukon mennek át, így a szállítással nem veszélyeztettek senkit.

A lap azt is írja, hogy a hulladék elszállításáról és ártalmatlanításáról született kormánydöntés idején sem a hulladéktárolásra először kijelölt Inotán, sem Galgamácsán nem volt olyan tárolókazetta, ahol el lehet helyezni azbesztet. A kormányhivatal viszont arról tájékoztatta a polgármestereket, hogy minden engedélye rendben van az üzemeltetőnek a hulladék lerakásához. A galgamácsai lerakó üzemeltetője egyébként 515 millió forintért vállalta a hulladék elszállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik